Άκρως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για νέα αύξηση των κρουσμάτων. 

Τα αυξανόμενα νέα ημερήσια κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν ανησυχήσει σφόδρα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και, συνεπώς, την ίδια την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, δεν έχει δείξει ακόμη σημεία κάποιας κάμψης του, παραμένοντας «καρφωμένος» λίγο πάνω από το 1…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οποίες κυριαρχούν στο πλαίσιο της Επιτροπής, και με δεδομένο ότι απαιτούνται περίπου δέκα ημέρες, προκειμένου να δούμε τα αποτελέσματα του πιο αυστηρού lockdown, το οποίο εφαρμόζεται από την περασμένη Πέμπτη στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαϊα και σε πολλές άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για περαιτέρω αυξημένα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε όλη τη χώρα και για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο μέσος όρος των ημερησίων νέων κρουσμάτων για την περασμένη εβδομάδα ήταν τα 1.909 κρούσματα ανά ημέρα και, έτσι, δεν θα αποτελέσει καμία έκπληξη να δούμε έναν νέο μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων για την ερχόμενη εβδομάδα, ο οποίος θα ξεπερνά ακόμη και τα 2.100 κρούσματα ανά ημέρα…

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα πάλι με την Βάνα Παπαευαγγέλου, οι νέες διαγνώσεις του νέου κοροναΪού στην Αττική αυξήθηκαν κατά… 100% μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο και τα ενεργά κρούσματα έχουν φτάσει τα 8.100 στο Λεκανοπέδιο και τα 2.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία σημείωσε το τελευταίο δεκαήμερο αύξηση κατά 23% στις νέες διαγνώσεις.

Τα περαιτέρω αυξημένα κρούσματα του νέου κοροναϊού για την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, εκ των πραγμάτων, να εκτινάξει σε νέα ύψη τις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, ο μέσος όρος των οποίων ανά ημέρα ήταν για την περασμένη εβδομάδα 330.

Ενδεχόμενο για πάνω από 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Ορατό είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000 είναι ορατό. 

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα έκανε λόγο για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Για πρώτη φορά πάνω από το 3% η θετικότητα στο Σύνταγμα

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν στην Αττική σήμερα, Κυριακή 7 Μαρτίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Συνολικά, διενεργήθηκαν 2.281 rapid test από τα οποία ανευρέθησαν 71 κρούσματα. Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν 44 άνδρες και 27 γυναίκες.

Αυξάνονται οι νοσηλείες και η πίεση στις ΜΕΘ

Στο ύψος – ρεκόρ των 167 έφτασαν το Σάββατο οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, ενώ το προηγούμενο ύψος – ρεκόρ δεν ξεπερνούσε πολύ τις 120 εισαγωγές, με αποτέλεσμα να ενταθεί περαιτέρω η ασφυκτική πίεση, η οποία ασκείται στα ιδρύματα, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με νόσο COVID – 19.

Μάλιστα, με πιο νέα ανακοίνωση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η επάρκεια σε ΜΕΘ COVID – 19 διαμορφώθηκε το πρωί της Κυριακής ως εξής στην Αττική:

• ΚΑΤ: 24 ασθενείς σε 28 κλίνες

• Αγία Όλγα: 9 ασθενείς σε 9 κλίνες

• Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς σε 14 κλίνες

• Γεννηματάς: 16 ασθενείς σε 16 κλίνες

• Ελπίς: 6 ασθενείς σε 6 κλίνες

• ΝΙΜΤΣ: 5 ασθενείς σε 6 κλίνες

• Σωτηρία: 74 ασθενείς σε 84 κλίνες

• Ευαγγελισμός: 47 ασθενείς σε 58 κλίνες

• Ιπποκράτειο: 6 ασθενείς σε 7 κλίνες

• Ερυθρός Σταυρός: 13 ασθενείς σε 14 κλίνες

• Θριάσιο: 16 ασθενείς σε 17 κλίνες

• Ασκληπιείο: 12 ασθενείς σε 12 κλίνες

• Αττικόν: 40 ασθενείς σε 43 κλίνες

Ο ιός αντιστέκεται με… νέους συνδυασμούς μεταλλάξεων

Παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και ο σημερινός συναγερμός στους ειδικούς με τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των δυο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί έντονα για αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Ο φόβος για στέλεχος ανθεκτικό στα εμβόλια

Σε αυτό αναφέρθηκε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Alpha είπε πως «υπάρχει η μεγάλη απειλή» το να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κοροναϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Πρόωρη η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο έχει τοποθετηθεί μετά την Καθαρά Δευτέρα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε πως οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα αυτήν την περίοδο είναι πρόωρη.

«Είναι πρόωρη συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες και αν ο αριθμός των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί αρχίσει να κάμπτεται, τότε μπορούμε να δούμε αυτή την προοπτική».

Παράταση στην παράταση παίρνει το lockdown: Σενάριο για 22 Μαρτίου η άρση μέτρων

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως ο στόχος της 16ης Μαρτίου έχει χαθεί, πιθανόν να έχουμε μια νέα παράταση του lockdown και οι αρμόδιοι κοιτούν πλέον προς μία νέα ημερομηνία, δηλαδή στις 22 Μαρτίου. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Ασφαλέστερο το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο αναμένεται να είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς είναι πιο ασφαλές από τα σχολεία, τα οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα.

«Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι το λιανεμπόριο είναι πιο ασφαλές. Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η σωστότερη προτεραιότητα. Μόλις μας δώσουν τη δυνατότητα τα επιδημιολογικά στοιχεία» θα ανοίξουν και τα σχολεία επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για «αναγκαιότητα φυσικής λειτουργίας των σχολείων».

Σε κάθε περίπτωση ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς: «έχουμε να κάνουμε με τις μεταλλάξεις των ιών που έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά του».

Οι ειδικοί βλέπουν φως στο… Πάσχα

Από την πλευρά τους οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να τηρήσουν τα νέα μέτρα προκειμένου να δούμε σύντομα φως στο τούνελ.

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τηρήσουμε τώρα στα νέα μέτρα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κανονικό (όσο γίνεται Πάσχα).

Βέβαια σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών. Η χώρα μας περιμένει τον επόμενο μήνα πάνω από 1.000.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, ενώ θα έρθουν επιπλέον δόσεις της AstraZeneca.