«Έχω υπάρξει θύμα βίας όχι από αστυνομικούς δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Δημοσθένης Πάκος.

 Σύμφωνα με τον κ. Πάκο, τις πραγματικές ευθύνες θα τις δει η δικαιοσύνη ενώ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό στη Νέα Σμύρνη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Τόνισε πως η πολιτική και η φυσική ηγεσία πρέπει  να περιγράψει πλέον πλήρως μέχρι που μπορεί να παρεμβαίνει η αστυνομία. Δήλωσε τέλος ότι πρέπει να μπουν κανόνες και όροι.

 Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πάκου στα Παραπολιτικά 90,1

 Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη ο κ. Πάκος δήλωσε: «Καταρχήν δεν μπορεί να απολογείται ένα ολόκληρο σώμα για «εμένα» και βάζω τον εαυτό μου στη θέση των συναδέλφων. Από εκεί και πέρα άποψη έχω  και έχω το δικαίωμα να την εκφράσω γιατί υπηρετώ 20 χρόνια στα ΜΑΤ,  έχω υπάρξει μέρος αυτής της βίας πάρα πολλές φορές, μιας βίας η οποία δεν προέρχεται από τους Αστυνομικούς.

Εδώ θεωρώ ότι έχει γίνει λάθος,  λάθος έχουν κάνει και οι συνάδελφοι από εκεί και πέρα τις ευθύνες θα τις βρει ο ποινικός και ο πειθαρχικός δικαστής.  Δεν ξέρω τι έχει γίνει πριν, δεν ξέρω τι έχει γίνει μετά ξέρω ότι η εικόνα που έχω δει δεν είναι ωραία, και την ίδια ώρα δίνεται ένα δικαίωμα σε ορισμένες  μειοψηφίες οι οποίες είναι μόνιμα απέναντι στη στολή του αστυνομικού και το επάγγελμά του να εκφράζονται και να επιτίθενται στα social media και να προαναγγέλλουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και να ανεβάζουν την ένταση. Αυτή τη στιγμή δεν μας χρειάζεται καμία ένταση παραπάνω. Παρόλα αυτά πρέπει και η πολιτική και φυσική ηγεσία επιτέλους να ακούσει μια φορά τι τους λέμε. Το ότι πρέπει να περιγραφούνε πλήρως οι όροι με τους οποίους επιχειρεί ο αστυνομικός.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, αν και δεν είμαι ποινικός και πειθαρχικός δικαστής έχω άποψη, δεν έπρεπε να έχει συμβεί.  Δεν έπρεπε να έχει συμβεί, από τη στιγμή που συνέβη ο καθένας  θα εισπράξει αυτά που του αναλογούν. 

Πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες και όροι, μέχρι που είναι οι ενέργειες του αστυνομικού. Δεν υπάρχουν (κανόνες). 

ΔΗΜ: Δεν έχει βάλει καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα  τους όρους και τα όρια;

Δ.ΠΑΚΟΣ: Καμία, ο καθένας κρίνει τη δουλειά που κάνουμε βάσει της πολιτικής του ιδεολογίας, η αντιπολίτευση επίσης κρίνει τη δουλειά που κάνουμε βάσει της πολιτικής τους ιδεολογίας με αποτέλεσμα αυτός που είναι στο δρόμο και επιχειρεί να είναι μόνιμα κερατάς και δαρμένος. Αν δεν μπούνε κανόνες, δεν έχουν οι αστυνομικοί κάμερες να καταγράφεται όλο το συμβάν, δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος πρόσληψης, ένας ενιαίος τρόπος εκπαίδευσης και έχουμε όλο αυτό το τουρλουμπούκι το οποίο δημιουργούν όλες οι ηγεσίες θα έχουμε μια ζωή περιστατικά στα οποία θα μας παίρνουν όλους μαζί αμπάριζα.

Η πολιτεία από την αρχή της πανδημίας χαρακτήρισε  τους πάντες που ασχολούνται με τον covid  ήρωες, τον αστυφύλακα τον χαρακτήρισε μπαμπούλα. Δεν είδα πουθενά να  είναι σε σποτάκια οι αστυνομικοί ως ήρωες ή να έχουμε δηλώσεις υπέρ των αστυνομικών ότι ο αστυνομικός είναι έξω για σας ελέγξει για να μην έχουμε  διασπορά του ιού. Μπαμπούλες που κόβουμε 300αρια είμαστε».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι τα γκλοπ που χτύπησαν τον πολίτη στη Νέα Σμύρνη ήταν μεταλλικά απάντησε: «Απ’ ότι βλέπω δεν πρέπει να είναι καουτσούκ αλλά  το βλέπω και εγώ στο βίντεο πάντως η αστυνομία ως εξοπλισμό δεν έχει μεταλλικά γκλοπ. Αν και εφόσον τα είχαν και αποδειχθεί κακώς τα είχαν».  

ΔΗΜ: Άρα όταν κάποιος αντί για καουτσούκ παίρνει γκλοπ μεταλλικό έχει ένα παράπτωμα από μόνος του;

Δ.ΠΑΚΟΣ: Αν και εφόσον έχεις κάποιον εξοπλισμό ο οποίος δεν συνάδει με αυτά που σου χορηγεί  η Αστυνομία ναι».