Συναινετική νηοψία πραγματοποίησαν στις 6 Μαρτίου 2021 οι άνδρες της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών που επιβαίνουν στη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» στο φορτηγό πλοίο “New Moon” σημαίας των Νησιών Κομόρος, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχειρήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως “IRINI” στα ανοικτά των Λιβυκών ακτών, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων 2292 του 2016 και 2526 του 2020 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στους εμπολέμους στη Λιβύη.

Το ξένο πλοίο είχε αποπλεύσει από τον λιμένα της Αλεξάνδρειας στις 4 Μαρτίου και κατευθυνόταν στο λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη. Η επιβίβαση του Ελληνικού αγήματος νηοψίας της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ», που αυτήν την περίοδο εκτελεί καθήκοντα πλοίου της διοικήσεως του Έλληνος εν πλω διοικητή της επιχειρήσεως Αρχιπλοιάρχου Μικρόπουλου ΠΝ, πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα και σε απόσταση 47 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικώς του λιμανιού του Τομπρούκ της Λιβύης.

Η επιβίβαση στο φορτηγό σκάφος ήταν συναινετική, με πλήρη συνεργασία πλοιάρχου και πληρώματος και μετά τον έλεγχο των απαραίτητων ναυτιλιακών εγγράφων και έλεγχο του φορτίου, οι άνδρες της ΔΥΚ επέστρεψαν στο ελληνικό σκάφος.

Όπως σημειώνεται από το Αρχηγείο της επιχειρήσεως “IRINI” στη Ρώμη «στους 11 μήνες που διαρκεί η επιχείρηση ελεγχθεί συνολικώς 2.200 σκάφη με διάφορους τρόπους (από αέρος με αεροσκάφη, ηλεκτρονικά, UAV, οπτικά κλπ) και εν συνεχεία σε 88 περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν «φιλικές προσεγγίσεις», 7 επιθεωρήσεις (συναινετικές νηοψίες) και 1 εκτροπή του ύποπτου σκάφους σε ιταλικό λιμένα για πλήρη και λεπτομερή έλεγχο σκάφους και φορτίου.