Επιμένει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, παρά το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και δυστυχώς όπως  φαίνεται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν έχουν φτάσει στο peak τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αναμένεται να είναι και σήμερα τετραψήφιος, με τις ίδιες πληφοφορίες να κάνουν λόγο για 1.150 νέες μολύνσεις. 

Οι ειδικοί τονίζουν πως και αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη και πως απαιτείται μεγάλη προσοχή και προσοχή από τις υγειονομικές αρχές.

Όπως μάλιστα προειδοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα της εβδομάδας, 

Ειδικότερα, η Ματίνα Παγώνη, μίλησε για τα κρούσματα κορωνοϊού που θα καταγραφούν αυτή την εβδομάδα, τα οποία και θα φτάσουν στην κορύφωσή τους, ως και 2.600.

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεχόμενο για πάνω από 3.000 κρούσματα - Μετάλλαξη 80% με 90% στην Αττική

Στο ίδιο μύκος κύματος και ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.

Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.

Εφιάλτης οι μεταλλάξεις

Παράλληλα, η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Στην Αττική εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορoνοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Εκτός από το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί στα νοσοκομεία, δύο νέα δεδομένα συνθέτουν το παζλ της πανδημίας στη χώρα μας. Καταρχήν στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον άτομα νεαρής ηλικίας και κατά δεύτερον η ενδοοικογειακή μετάδοση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται με κορoνοϊό ολόκληρες οικογένειες.

Θεσσαλονίκη: Ποιες μεταλλάξεις εντοπίστηκαν στα λύματα

Στα λύματα της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αφρική. Τα εν λόγω στελέχη ανιχνεύονται στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, σε συχνότητες συγκρίσιμες με αυτές που εντοπίζονται κλινικά. Πρόκειται για τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα μιας καινοτόμου μεθόδου για την επιτήρηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων του κορονοϊού από τα λύματα, που ανέπτυξαν το τελευταίο τρίμηνο η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, με τη συνδρομή της ΕΥΑΘ.

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, τα όρια του έχει ξεπεράσει πλέον το ΕΣΥ και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα.

Οι μεγαλύτερες μάχες δίνονται κυριολεκτικά στις εφημερίες, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής.

Η ανησυχία των γιατρών ώστε να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς κρεβάτι είναι μεγάλη, ενώ το σχέδιο των υγειονομικών αρχών για μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και εξεύρεση επιπλέων κλινών μέσα στα νοσοκομεία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εβδομάδα των αρνητικών ρεκόρ – 2.716 εισαγωγές μέσα σε μία εβδομάδα

Δυστυχώς όμως μόνο και από τους αριθμούς των εισαγωγών των ασθενών με κοροναϊό και των διασωληνωμένων, γίνεται σαφές πως τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται τώρα την μεγαλύτερη πίεση.

Αναλυτικά μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κοροναϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466 (από τους 406 που ήταν στην 1η Μαρτίου), ενώ μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 254 συμπολίτες μας.

Πιθανή η επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αλλά και η μεταφορά ασθενών και σε άλλα νοσοκομεία ακόμη και εκτός Αττικής βρίσκονται στα «προσχέδια» των αρμοδίων και θα χρησιμοποιηθούν όταν χτυπήσει δεύτερος συναγερμός.

Άλλωστε όπως ανέφερε και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών θα ήταν κάτι πολύ πιθανό σε μία τέτοια «συνθήκη πολέμου» όπως την χαρακτήρισε.

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι υγειονομικοί τονίζουν πως οι πτέρυγες των νοσοκομείων είναι υπερπλήρεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό που μίλησε στο MEGA, στο «Αττικόν» δεν υπάρχει ούτε μια κλίνη ΜΕΘ κενή. «Το σύστημα κινδυνεύει να ηττηθεί», τόνισε. Παρόμοια είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του νομού. Όπως υποστήριξε, χθες θα μεταφέρονταν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική της Χαλκίδας, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα, καθώς οι ίδιοι οι ασθενείς αρνούνται. Στην Αθήνα δεν έχουν επιστρατευτεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία για περιστατικά κοροναϊού, σχολίασε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου, συμφώνησε ότι τα πράγματα είναι πέραν του κόκκινου στα νοσοκομεία και οι πτέρυγες είναι υπερπλήρεις. Ούτε τα περιστατικά covid, αλλά ούτε και οι λοιπές νοσηλείες μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως πρέπει, ενώ υπάρχει και μεγάλη εξάντληση, αλλά και έλλειψη σε προσωπικό.

«Πρέπει άμεσα να γίνει άνευ όρων επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών της Αττικής για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για νοσηλεία και non covid και covid περιστατικών», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννακός δήλωσε πως παρά τις εκκλήσεις των υγειονομικών να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν εισακούονται, γιατί σύμφωνα με το υπουργείο, η πανδημία θα είναι προσωρινή .

«Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου», κατέληξε.

Προς παράταση μίας εβδομάδας το Lockdown

Σε παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα, μέχρι τις 22 Μαρτίου, φαίνεται πως οδηγεί η συνεχής αύξηση κρουσμάτων και η έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, με κυβέρνηση και ειδικούς «σε αναμονή» για την απόδοση των νέων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Τύποις, το παρών lockdown λήγει σε μία εβδομάδα από σήμερα, την Καθαρά Δευτέρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο με δεδομένες τις εκκλήσεις των επιστημόνων πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση και πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς φαίνεται πως τα σχέδια της κυβέρνησης για το πώς και ποιες δραστηριότητες θα επανέλθουν μπαίνουν στον πάγο.

Αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες θα ελέγχουν τα δεδομένα, έτσι ώστε προς τα τέλη της εβδομάδας να κάνουν την -αναμενόμενη- εισήγηση στην κυβέρνηση για παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά μία εβδομάδα, έως τις 22 Μαρτίου, δηλαδή.


δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση των αυστηρών μέτρων μέχρι τη σταδιακή πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων και μια ενδεχόμενη αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.