Τις φωνές και τις δυνάμεις σπουδαίων γυναικών από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη περισσότερης και αληθινής ισότητας, ένωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της Διεθνούς Διαδικτυακής Συζήτησης «Οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.



Με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με την ιδιαίτερα τιμητική συμμετοχή της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, 20 γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο, με σημαντικό έργο σε διεθνείς οργανισμούς και κέντρα λήψης αποφάσεων, στις επιστήμες, στην κοινωνική προσφορά, στην πολιτική και στα ΜΜΕ αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις γύρω από τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι γυναίκες στις δύσκολες εποχές που ζούμε, καθώς και για τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες τις έφερε αντιμέτωπες η πανδημία.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε αναλυτικά για τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών παγκοσμίως, οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από φτώχεια, ανεργία, μειώσεις μισθών, επιπλέον ευθύνες φροντίδας μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ενώ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η ψυχική τους υγεία. Μέσα από την ομιλία της έστειλε παράλληλα και ένα συγκινητικό μήνυμα ενδυνάμωσης και έμπνευσης για τις μοναδικές ικανότητες των γυναικών που μέσα στη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας κράτησαν και κρατούν τις κοινωνίες μας όρθιες.

«Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών για περισσότερα από 20 χρόνια, είμαι απολύτως βέβαιη πως, σε εποχές κρίσης, η αλληλεγγύη, συμπόνια και η δοτικότητα είναι οι αρετές που αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για δικαιότερες και καλύτερες επιλογές. Περισσότερο από ποτέ, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, πιστεύουμε πως οι γυναίκες που καταφέρνουν να κρατήσουν τις οικογένειές τους ενωμένες, είναι ικανές να κρατήσουν και τις κοινωνίες μας ενωμένες. Από όπου και αν προέρχονται, όλες οι γυναίκες «μιλούν την ίδια γλώσσα» και μοιράζονται ένα κοινό όραμα: Το όραμα ενός κόσμου ειρήνης, δικαιοσύνης και ισότητας. Έναν καλύτερο κόσμο για να ζήσουν τα παιδιά τους!» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της.







Στις τρομακτικές συνέπειες της πανδημίας στις ζωές των γυναικών αναφέρθηκε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Σε συνθήκες κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι έμφυλες ανισότητες αναπαράγονται και βαθαίνουν. Συμπιέζονται ασφυκτικά οι επιλογές ζωής για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Και δυστυχώς γίνεται πιο αισθητό το χάσμα ανάμεσα στα φύλα, η μοναξιά ακόμα και μέσα στη σχέση. Η ενδοοικογενειακή βία οξύνθηκε τρομερά την περίοδο της πανδημίας, η κοινωνική ένταση και η αλλαγή επί τα χείρω της καθημερινότητάς μας, η οικονομική ανασφάλεια, η αίσθηση της ανεπάρκειας και της αδυναμίας έφεραν συγκρούσεις μέσα στα σπίτια, λεκτική βία, ψυχική και σωματική κακοποίηση…. Δεν ξέρω τι τραύματα θα αφήσει πίσω η πανδημία στις ψυχές των γυναικών….».



Για την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης πολιτικών στην κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων μίλησε η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη: «Η προσπάθεια για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων είναι ένας αγώνας που δεν σταματά. Τα πλεονεκτήματα από την άμεση υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων από κυβερνήσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων για την ισότητα των δύο φύλων, ακόμα και μέσα στην πανδημία, θα είναι σημαντικά για κάθε χώρα, καθώς οι γυναίκες έχουν αποφασιστικό ρόλο στη ανάπτυξη των οικονομιών. Οι γυναίκες μπορούν όμως να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα για να διασφαλίσουμε πως οι γυναίκες θα έχουν τη δύναμη να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή».

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι γυναίκες στην εποχή της πανδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο κίνημα MeToo: «Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον στη χώρα μας, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο του φόβου και της σιωπής. Η θαρραλέα απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει επέτρεψε σε αμέτρητες άλλες γυναίκες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μιλήσουν για το τι τους συνέβη και να μας βοηθήσουν όλους να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης και βίας εναντίον των γυναικών. Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Με κάθε γυναίκα που τολμά να μιλήσει υψώνουμε ένα τείχος άμυνας. Απέναντι στη βία και στην κακοποίηση. Υποστηρίζοντας κάθε γυναίκα που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον».

Η Πρόεδρος του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία τονίζοντας τη σπουδαία προσφορά της σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «έμπνευση για κάθε γυναίκα». Παράλληλα, η κυρία Kennedy στην ομιλία της τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζονται οι γυναίκες ενωμένες για την ισότητα: «Η δύναμη έρχεται όταν είμαστε ενωμένες. Ως γυναίκες πρέπει να αγωνιστούμε, στηρίζοντας η μια την άλλη και ζητώντας να μπει ένα οριστικό τέλος στην αντιμετώπισή μας ως ενός κατώτερου φύλου… Ο ακτιβισμός μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία, σε κάθε μέρος του κόσμου. Όπως λένε “οι δυνατές γυναίκες, ενδυναμώνουν τις γυναίκες”».

Το εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης συντόνισε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, Καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, η οποία παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ζωές των γυναικών, ενώ μίλησε και για το σημαντικό έργο των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων. «Υπάρχει πάντα το περιθώριο για βελτίωση και αλλαγή. Για εμένα μπορούμε να υπερασπιστούμε πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των γυναικών έχοντας στο μυαλό μας δυο βασικές αρχές: Πρώτον την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ολόκληρο τον πλανήτη, και της ισότητας ευκαιριών. Δεύτερον, το γεγονός πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα. Μέσα από όποιες κοινωνικές διαφορές, διαφορές στο φύλο ή άλλες, πέρα από κάθε διάκριση, με την συνειδητοποίηση ότι όλα τα δικαιώματα, είτε τα κοινωνικά, είτε τα πολιτικά, είτε τα οικονομικά και τα πολιτιστικά, είναι όλα συνδεδεμένα το ένα με το άλλο» κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Παζαρτζή.

Τη συζήτηση έκλεισε με την ομιλία της Επίτιμης Καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  Φωτεινής Τσαλίκογλου, η οποία επεσήμανε ότι η κρίση της πανδημίας εκτός από την αύξηση των ποσοστών στις παθήσεις ψυχικής υγείας καθώς και των περιστατικών βίας και θυμού, είχε ως αποτέλεσμα και μια «αύξηση συμπεριφορών αλληλεγγύης, έγνοιας δηλαδή και φροντίδας προς τον άλλον, μια αύξηση 30% σε σχέση με την προ-κορονοιού εποχή». «Μήπως λοιπόν από τα συντρίμμια ενός καταπονημένου συστήματος γεννιέται ξανά ένας νέος πολιτισμός; Ακόμα κι αν χάσουμε το στοίχημα αξίζει να στοιχηματίσουμε στην αισιοδοξία της βούλησης. Και στο ρόλο της γυναίκας σε αυτόν τον νέο πολιτισμό» κατέληξε η κυρία Τσαλίκογλου.

Συντονίστρια της Δεύτερης Ενότητας της Διαδικτυακής Συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.