Σε επίπεδο Δεκεμβρίου μετά απο τέσσερις μήνες Lockdown βρισκεται η χώρα, με τα 3.215 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ να προκαλούν υγειονομικό -κι όχι μόνο- σοκ στη χώρα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484, με τις προβλέψεις των υγειονομικών να κάνουν λόγο για άνω των 600 διασωληνώσεων το επόμενο διάστημα! Την ίδια στιγμή, «σκαρφάλωσαν» στος 46 οι νεκροί.

Άλλη μια «μαύρη» πρωτιά για την Αττική

Όπως κάθε μέρα, έτσι και την Τρίτη η Αττική έχει τη «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας και πάλι τα μισά κρούσματα της χώρας, τη στιγμή που τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου πιέζονται ασφυκτικά. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο»

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφονται 1.572 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 395 μολύνσεις. Άσχημα… είναι τα μαντάτα και από την Αχαΐα, η οποία δίνει 149 κρούσματα. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται και στη Λάρισα, με 102 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.

Επέκταση συμφωνίας για 215 κλίνες  στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του συστήματος υγείας

Στην κάλυψη περιστατικών μη covid μετέχουν οι ιδιωτικές κλινικές με 215 κλίνες τους στην Αττική, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του συστήματος υγείας για την κάλυψη των περιστατικών κοροναϊού. Η συμφωνία συνεργασίας επεκτείνεται με το σύνολο των διαθέσιμων κλινών των ιδιωτικών κλινικών για τα μη covid περιστατικά, με χρονική διάρκεια κατ΄ αρχήν δύο εβδομάδες και με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμη εβδομάδα, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Η επέκταση της συνεργασίας ήρθε σήμερα, εξαιτίας των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στη δημόσια υγεία. Έτσι, κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να αποσυμφορηθεί αντίστοιχα το ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα, κατόπιν επιστολής του Γενικού Γραμματέα Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την αναγκαιότητα παράτασης.

Υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διακομιδής ασθενών ορίζεται το ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά. Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, «Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων. Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση τη διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό».

Τι γίνεται με την αγορά 


Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση επιδίδεται σε «ασκήσεις επί χάρτου» αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς αλλά και την επαναλειτουργία της εστίασης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 έδωσε το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για το restart της αγοράς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα από τις 22 Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική έχει να κάνει με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης.

Αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα ανοίξει κανονικά και όχι με click away αλλά με αποστολή sms που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του. «Σε κάθε περίπτωση είμαστε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, το αν θα είναι 22 ή αν θα είναι 29 δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος. Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λεω υπό την εξής έννοια ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λεω ότι η πανδημία θα εξαφανιστει, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε πια μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε ο υπουργός.

Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο πιθανότατα στις 15 Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.