Σε δύο νέες συλλήψεις προχώρησε σήμερα η αστυνομία για τα επεισόδια και τον ξυλοδαρμό αστυνομικού το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη.

Η αστυνομία ταυτοποίησε και συνέλαβε δυο Έλληνες 22 και 23 ετών. Ο ένας από τους δυο μάλιστα - ο 22χρονος- σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές πριν από περίπου ένα μήνα, καθώς είχε συλληφθεί για την επίθεση στα γραφεία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Την ίδια ώρα σε νέες συλλήψεις μέσα στo επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να προχωρήσει η Ασφάλεια για να συμπληρώσει το κάδρο των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 27χρονου ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί και άλλα άτομα που ανήκουν στο χώρο οπαδικών κλάμπ και έχουν απασχολήσει τις αρχές σε επεισόδια που έχουν σημειωθεί στα γήπεδα.



Ο συλληφθέντας θα οδηγηθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Κατηγορείται ότι ήταν μέσα στα επεισόδια της άγριας επίθεσης του αστυνομικού στην πλατεία της Νέα Σμύρνης.

Είναι γνωστό πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ είναι θέμα ωρών οι νέες συλλήψεις, στις οποίες μέσα στo επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να προχωρήσει η Ασφάλεια για να συμπληρώσει το κάδρο των δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 27χρονου ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΡΑΣΗ το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρία ακόμη άτομα - λογικά ένα από αυτά συνελήφθη - που ανήκουν στο χώρο οπαδικών κλάμπ και έχουν απασχολήσει τις αρχές σε επεισόδια που έχουν σημειωθεί στα γήπεδα.

Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ, «ξεσκονίζουν» τα βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό του 27χρονου αστυνομικού, ψάχνουν στην τράπεζα δεδομένων της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και σερφάρουν στα social media για να εντοπίσουν περίεργες αναρτήσεις που δείχνουν πρόσωπα που συμμετείχαν στη φρικαλεότητα της Νέας Σμύρνης. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του ειδικού φρουρού.

Τι κίνητρα βλέπει η Ελληνική Αστυνομία πίσω από την επίθεση στην περιοχή

Ένας 30χρονος συνελήφθη για τις οδομαχίες και τα επεισόδια που έλαβαν χώραστη Νέα Σμύρνη την Τρίτη. Και οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έπειτά από τον -παρ'ολίγον θανάσιμο- τραυματισμό του 28χρονου αστυνομικού.
Οι κατηγορίες για τον συλληφθέντα

Σύμφωνα με πληροφοφίες της ΕΡΤ, ο 30χρονος Ελληνο-ιρακινός συνελήφθη την Τετάρτη σε αποθήκη στη Μαγούλα όπου κρυβόταν. Είχε ταυτοποιηθεί από την αστυνομία, η οποία αξιοποίησε οπτικό υλικό στο οποίο φαινόταν ο δράστης χωρίς μάσκα. Στο σπίτι του βρέθηκαν τα ρούχα που φορούσε την στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό. Μεταφέρθηκε και κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο 30χρονος εργαζόταν ως αποθηκάριος στη Μαγούλα. Είναι οργανωμένος οπαδός μεγάλης ΠΑΕ και σεσημασμένος για μικροαδικήματα.

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ασκήθηκε επίσης σε βάρος άγνωστων δραστών που πήραν μέρος στον ξυλαδαρμό του αστυνομικού. Οι υπόλοιποι 15 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σωρεία κακουργημάτων. Όλοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή για να απολογηθούν, ενώ οι 7 από αυτούς που είναι κάτω των 18 ετών θα απολογηθούν στον ανακριτή ανηλίκων.

Οι δύο συλλήψεις

Το «χουλιγκάνικο πέσιμο» στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ, η παλιά σύλληψη για ναρκωτικά και το χαμένο πορτοφόλι, ήταν οι αιτίες που μέσα σε λίγες ώρες, ο 30χρονος «Ινδιάνος» σπρίντερ και ο 22χρονος οπαδός, έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας. Οι αναλυτές της Κρατικής, βλέποντας τα βίντεο από την δολοφονική επίθεση στον 27χρονο Άγγελο της ομάδας ΔΡΑΣΗ, κατάλαβαν ότι δεν έχουν να κάνουν με μπαχαλάκηδες αλλά με χούλιγκανς. Έτσι, έβαλαν στο παιχνίδι την υπηρεσία Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και ζήτησαν τη συνδρομή τους για να φθάσουν στα ίχνη των δεκάδων δραστών που επιτέθηκαν και έσπασαν στο ξύλο τον νεαρό αστυνομικό.

Μέσα σε λίγες ώρες ο «Ινδιάνος», ο τύπος δηλαδή που φαίνεται στα βίντεο να «εκτοξεύεται» από την πλατεία κοντά στην Εστία και με ένα σπρίντ 100 μέτρων να ορμάει στον αστυνομικό και να τον γκρεμίζει από τη μηχανή, είχε ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για έναν άνδρα γεννημένο το 1991 ιρακινής καταγωγής με παρελθόν, τόσο για υποθέσεις ναρκωτικών όσο και οπαδικής βίας που εργάζεται ως αποθηκάριος σε μεγάλο κατάστημα στην περιοχή του Ασπροπύργου και διαμένει στη Μαγούλα. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα η σύλληψη ενός 22χρονου χούλιγκαν που ανήκει σε κλαμπ άλλης ομάδας ο οποίος έπεσε με έναν παράδοξο τρόπο στα δίχτυα του νόμου. Του έπεσε το πορτοφόλι τη στιγμή που ξυλοκοπούσε τον αστυνομικό και πήγε τρεις ώρες αργότερα στην Αστυνομία για να δηλώσει την απώλεια. Φυσικά, οι αστυνομικοί που ήταν ενήμεροί, μετά από μερικές ερωτήσεις και όταν έπεσε σε αντιφάσεις του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας τις ίδιες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τα επεισόδια 


Μια ιδιότυπη σύμπραξη χούλιγκαν από διαφορετικές ομάδες και αντιεξουσιαστών βλέπει η αστυνομία πίσω από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη την Τρίτη.

Διαφαίνεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η σύμπραξη χούλιγκαν από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ομάδες του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι άφησαν στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν, όπως έγραψαν οι ίδιοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ενωθούν ενάντια στην αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχαν προαναγγείλει τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Τρίτης κατά της αστυνομικής βίας, με αναρτήσεις σε ανοιχτές και κλειστές ομάδες στο Facebook.

Μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετές φωτογραφίες από τα γεγονότα. Ακόμα και σε κάποιους λογαριασμούς στο εξωτερικό που δημοσιεύουν υλικό από επεισόδια στα γήπεδα αναπαρήγαγαν φωτογραφίες και βίντεο από τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, έχουν συγκεντρωθεί και αξιοποιούνται ερασιτεχνικά βίντεο και μαρτυρίες ατόμων που βρέθηκαν στην περιοχή, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλοι συμμετέχοντες στα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.


Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει στη σκιά των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι εκμεταλλεύεται την κοινωνική κόπωση και υποδαυλίζει την ένταση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει υποκινητή της οργής τον πρωθυπουργό. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διχάσει τον ελληνικό λαό. Θλιβερές και διχαστικές χαρακτήρισε τις εικόνες την Τρίτη στη Νέα Σμύρνη η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας υποδαυλίζουν κοινωνική ένταση, πατώντας με μέγιστη ανευθυνότητα πάνω στην ψυχολογική κόπωση, στην οργή, στην κούραση που υπάρχει σε κομμάτι της κοινωνίας για τα περιοριστικά μέτρα. «Θεωρώ αδιανόητο εν μέσω πανδημίας να οργανώνονται τέτοιου τύπου πορείες και ακόμη πιο αδιανόητο το ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για όσα έγιναν χθες», είπε η κα. Πελώνη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο ολισθηρός κατήφορος της έντασης πρέπει να τελειώσει εδώ. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα φορώντας μάλιστα το εθνόσημο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τίπρας, «να χτυπάει και να απειλεί ζωές συμπολιτών του με την ανοχή της κυβέρνησης όπως και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χτυπά αστυνομικούς με τρόπο φρικτό και απάνθρωπο».

ΟΑλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να επενδύει στο διχασμό λέγοντας πως η Ελλάδα του 2021 δεν θα επιστρέψει στη δεκαετία του 1950. «Έχουμε την ευθύνη να μην το επιτρέψουμε, έχουν την ευθύνη να μην το συνεχίσουν», είπε χαρακτηριστικά. Στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: «Όλοι οι Έλληνες έχουν διαπιστώσει και διαπιστώνουν καθημερινά ποιος επενδύει στον διχασμό και την πόλωση. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, είναι τα έργα που μετρούν. Και τα λόγια του που τον συνοδεύουν. Το “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” όχι μόνο δεν το ξέχασε, αλλά συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Κουνώντας το δάχτυλο, ο κ. Τσίπρας στο τέλος καταλήγει να δείχνει μόνος του τον εαυτό του. Υ.Γ. Ακόμα περιμένουμε να πάρει θέση για τις συνεχείς διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας και για το αν δέχεται το ρίσκο που αφορά την υγεία των άλλων και όχι τη δική του». Βολές εξαπέλυσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι επαληθεύθηκε η εκτίμηση του κόμματος ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν με τη φωτιά, καλλιεργώντας συνειδητά μια επικίνδυνη όξυνση μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. «Η πολιτική ζωή φαντάζει εγκλωβισμένη σε ένα συγκρουσιακό τεχνητό δίπολο», τόνισε το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για μεγαλειώδη συγκέντρωση ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία η οποία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν – όπως υποστηρίζει – κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας. «Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει», κατέληξε το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν επιβάλλει την τάξη και αφήνει ελεύθερα την αριστερά να κάνει πορείες, να κάνει συγκεντρώσεις χωρίς κανένα πρόστιμο, χωρία καμία τιμωρία και εκφράζει αποτροπιασμό για τη «δολοφονική επίθεση» κατά του αστυνομικού.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διάλυση της επιτροπής Αλιβιζάτου, τονίζοντας ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει το φαινόμενο της αστυνομικής βίας, αλλά μόνο σε μία το φαινόμενο της ατιμωρησίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνική αναταραχή.