Το «θερμόμετρο» της έντασης ανεβάζει στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα η τουρκική πλευρά, προβαίνοντας ξανά σε προκλητικές ενέργειες ακόμα και σε βάρος της Frontex.

Σύμφωνα με το Spiegel, πληροφορίες μιλούν για επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Έβρο την περασμένη Κυριακή, από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική, ενώ περιπολούσε μικτή περίπολος της Frontex με τη συμμετοχή Γερμανών αστυνομικών. Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Κρήτης καταφθάνει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Από ελληνικής πλευράς το περιστατικό στον Έβρο επιβεβαιώνεται μόνο από πηγές της συνοριοφυλακής, καθώς είναι γεγονός πως συνεργάζονται πιο στενά με την Frontex.

Δεν υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένο περιστατικό από στρατιωτικές πηγές, καθώς σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν, το φαινόμενο των πυροβολισμών είναι συχνό στην περιοχή του Έβρου.

Πάντως, κύκλοι της συνοριοφυλακής αναφέρουν ότι «θεωρούμε ότι είναι μεμονωμένο, αλλά συχνό φαινόμενο. Δεν πρέπει να είναι κάτι οργανωμένο, πρωτόγνωρο όμως για τη Frontex που περιπολεί μαζί μας στο ποτάμι».


Την ίδια ώρα, το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ πλησιάζει στην περιοχή της Κρήτης. Εχθές πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με μία φρεγάτα και δύο υποβρύχια του ελληνικού στόλου, ενώ σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένες κοινές ασκήσεις των μαχητικών που μεταφέρει, με μαχητικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Μέχρι την Κομισιόν το ζήτημα
Το θέμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» έφτασε μέσω του επικεφαλής του Frontex στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε..

Με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον και τη γενική διευθύντρια Μετανάστευσης Μονίκ Παριά, ο Λετζερί προειδοποιεί για τα αυξημένα περιστατικά πυροβολισμών στον αέρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Διευκρινίζει πως, κατόπιν εντολών του, όλοι όσοι περιπολούν στην περιοχή έλαβαν εντολή να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και καταλήγει διευκρινίζοντας ότι θα ενημερώνει για κάθε τυχόν αύξηση της έντασης στην περιοχή.