Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
evros-fraxtis-parapolitika
Ελλάδα

Ισχυροποιείται ο Έβρος: Νέος φράχτης, φύλακες της Frontex και παρατηρητήρια

Ήταν το κομμάτι που έλειπε για την ολοκλήρωση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η κατασκευή του μόλις ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 έως 8 μηνών.

Όπως επεσήμανε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η σύμβαση με την κοινοπραξία των 4 αναδόχων είναι προϋπολογισμού 62,9 εκατ ευρώ, αφορά επέκταση κατά 27 χιλιόμετρα του υφιστάμενου φράχτη στον Έβρο που σήμερα έχει μήκος 12,4 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα «ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους πέντε μέτρων και βάθους έξι μέτρων με αντι-αναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά». Πέραν της θωράκισης με τη νέα τύπου περίφραξη σημαντικό είναι πως στην υφιστάμενη δύναμη των 120 συνοριοφυλάκων της Frontex θα προστεθούν «εκατοντάδες ακόμη έως το τέλος του έτους» από την ευρωπαϊκή αρχή ασφαλείας πέραν της ισχυρότατης παρουσίας των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

«Είναι κοινή διαπίστωση» δήλωσε ότι «υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών», ενώ αναμφίβολα θα συμβάλλει και στην αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού από «αχαρτογράφητους» αλλοδαπούς που πιέζουν εκ νέου τη βόρεια πλευρά.

Καστανιές

Ένα από τα κύρια σημεία αφορά τη συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη που εκτείνεται από τον μεθοριακό σταθμό 1 στις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Πρόκειται για το τεχνητό εμπόδιο που κατασκευάστηκε το 2012 και «συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχημένη αποτροπή της παράνομης εισόδου όσων επιχείρησαν από εκείνο το σημείο να εισβάλλουν στη χώρα», περίπου 60.000 λαθρομετανάστες. Το δεύτερο και κύριο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα και συγκεκριμένα την περιοχή των Φερών. «Απότοκος της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού ήταν η κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται ανάγκη για ένα νέο τεχνητό εμπόδιο, έναν νέο φράχτη, δηλαδή, στα κρίσιμα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου», δήλωσε ο υπουργός . Στην κορυφή του φράχτη θα προσαρμοστούν προεξοχές για στερέωση αγκαθωτής κονσερτίνας. Τα πρώτα 9 χιλιόμετρα θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χιλιόμετρα θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χιλιόμετρα. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Υποδομή

Επίσης, πέραν της συντήρησης των υφιστάμενων 57 υποδομώνω-φυλακίων, κατά μήκος του τεχνητού εμποδίου θα κατασκευαστεί δίκτυο χωμάτινων δρόμων ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση και συντήρηση του φράχτη καθώς και τα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια που θα χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό. Η κατασκευή στην παρούσα φάση κρίθηκε απαραίτητη, αφού σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Χρυσοχοϊδη «από την ΕΛΑΣ και το Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά έως τη θάλασσα». Αντιστοίχως και η Ελλάδα «εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας».

Συστήματα

Τον περασμένο Μάρτιο κι ενώ οι Ελληνικές δυνάμεις αναχαίτιζαν την εισβολή των χιλιάδων εξαθλιωμένων που προωθούσαν οι Τούρκοι στον Έβρο, τα επιτελεία τους «βομβάρδιζαν» με σήματα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θέτοντας εκτός λειτουργίας το δίκτυο, νεκρώνοντας τα κινητά τηλέφωνα που λειτουργούσαν στο σημείο και αφήνοντας τους αστυνομικούς χωρίς ασφαλείς επικοινωνίες. Ανάλογες τακτικές είχε χρησιμοποιήσει και κατά την τελευταία επίθεση της στη Βόρεια Συρία ενεργοποιώντας τα Τουρκικής κατασκευής συστήματα Koral και UAV’S. Τα «μηχανήματα» τύφλωσαν τα συριακά ραντάρ παραλύοντας έτσι και το σύστημα επικοινωνιών των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ που δεν διέθεταν δίκτυο επικοινωνίας μέσω οπτικών ινών και σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές μόλις απενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα από τα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τότε ακόμη και τα μεγάλα τεθωρακισμένα ήταν ευάλωτα ακόμη και σε πολύ ελαφρότερα οπλικά συστήματα. Καλά ενημερωμένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τη γείτονα καθώς τα συστήματα ασφαλείας της προστατεύονται επιπλέον και από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.