Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στη χώρα, έπειτα από την γνωστοποίηση tων 1.626 κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, με 53 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη με τον «αόρατο εχθρό». Παράλληλα, για ακόμη μία ημέρα οι διασωληνωμένοι «σκαρφάλωσαν», καθώς έφτασαν τους 564.

Έντονη ανησυχία για τη διασπορά - Διαδηλώσεις και κορονο-πάρτι στο μικροσκόπιο

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης τρομάζει τους επιστήμονες, τη στιγμή μάλιστα που η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεψε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκπέμπει SOS.

Ως εστίες υπερμετάδοσης της νόσου χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προτείνοντας ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τις διαδηλώσεις. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 o καθηγητής σημείωσε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού : «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού».

«Όταν λέω μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», σημείωσε επίσης ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο των κορονο-πάρτι ουκ ολίγα είναι τα φαινόμενα διενέργειας τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα Koρονο-πάρτι συνέχειας παρά την τεράστια διασπορά στη χώρα τα 98 άτομα που διασκέδαζαν μέχρι τα ξημερώματα σαν να μην υπάρχει κοροναϊός. Παρ'όλο που η Αχαΐα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο και χθες κατέγραψε 105 νέες μολύνσεις, νεαρά άτομα δείχνουν να αδιαφορούν. Μάλιστα οι διοργανωτές του ξέφρενου κορωνοπαρτυ έκλεβαν και ρεύμα κατ εξακολούθηση για να πραγματοποιούν τα παρανομα αποκριατικα γλεντια εν μέσω πανδημίας .

Μάλιστα οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες, την περασμένη εβδομάδα ειχαν διοργανώσει ξανά καρναβαλικό πάρτυ στην περιοχή Οβρυά της Πάτρας. Ο ένας από τους δύο διοργανωτές συνελήφθη εκ νέου τα ξημερώματα ενώ ο δεύτερος κατόρθωσε να διαφύγει και τον αναζητά η αστυνομία.

Κορονοπάρτι διοργανώθηκε και στην Κρήτη. Μάλιστα, οι … μπαλωθιές ήταν εκείνες που κινητοποίησαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά σε μάζωξη για έναν νεαρό που θα πήγαινε φαντάρος. Ένα ακόμη πάρτι έγινε και στην Ιτεα από μια νεαρή κοπέλα. Αστυνομικοί συνέλαβαν την ιδιοκτήτρια και της επέβαλλαν προστιμο, ενώ προστιμα επιβλήθηκαν και σε ακομη εξι ατομα που συμμετείχαν στο παρτυ.

Φόβος για τις μεταλλάξεις σε όλη τη χώρα

Τρομάζουν οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν και στις 3000. Πάντως η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν.

Βαλβίδα εκτόνωσης για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας η προκυμαία της Θεσσαλονίκης από τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς του 3ου lockdown . Οι περιορισμοί έχουν εξαντλήσει τους πολίτες όμως τόσο ο τετραψήφιος αριθμός θετικών κρουσμάτων όσο και ο σταθερά υψηλός δείκτης θετικότητας δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Μέχρι το τέλος και αυτής της εβδομάδας τα κρούσματα θα είναι της τάξης των 3.000 με την καμπύλη να αρχίζει να πέφτει από τις 25 Μαρτίου κει έπειτα.

«Προς το τέλος της εβδομάδος η απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και εν συνεχεία μετά τις 25 του Μάρτη θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή δείγματα αποκλιμάκωσης. Αργής μεν αλλά αποκλιμάκωσης.» Το άνοιγμα της αγοράς εξελίσσεται στο μεγάλο κρας τεστ της οικονομίας ενόψει και της τουριστικής περιόδου. 29 Μαρτίου δεν αποκλείεται να είναι η ημερομηνία που θα επανεκκινήσει η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με διευρυμένο ωράριο και περισσότερες Κυριακές ανοιχτά, αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με παραλαβή εκτός.

Περισσότερες υγειονομικές δικλείδες για όσο το δυνατόν ασφαλέστερο άνοιγμά ζητούν οι ειδικοί. «Αν προσέξουμε τώρα διπλά, με διπλές μάσκες και περισσότερες αποστάσεις και ταυτόχρονα αν προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, μπορούμε να ανοίξουμε.»

Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης έχουν μπει σε υποχρεωτική τηλεκπαίδευση μέχρι τις 26 Μαρτίου. Το άνοιγμα των σχολείων θα ακολουθήσει αντίστροφη φορά, πρώτα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κάτι που δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου.

Τι γίνεται με το λιανεμπόριο

Για σημαντικό δεκαήμερο έκανε λόγο το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό πλάνο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα και με τις αντοχές των πολιτών να δοκιμάζονται καθημερινά, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση περιοριστικών μέτρων από το Νοέμβριο, η κυβέρνηση εξετάζει την επανέναρξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις οριστικές αποφάσεις ωστόσο να κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή τη φορά θα προηγηθεί από κάθε άλλη δραστηριότητα, και η κυβέρνηση περιμένει την πορεία της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα για να «κλειδώσει» το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.

Πρώτο βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το πρώτο βήμα εξόδου από την καραντίνα θα αποτελέσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Στα καταστήματα θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, στέλνοντας ένα και μόνο μήνυμα τη μέρα στο νέο αριθμό 13032 και θα έχει στη διάθεση του 3 ώρες για να ψωνίσει. Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το άνοιγμα των καταστημάτων –πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου– θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το άνοιγμα θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με παράδοση εκτός καταστήματος (click away) και σε δεύτερο χρόνο με παραλαβή εντός (click in shop). Για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός και στις αγορές ή εντός των ορίων των δήμων κατοικίας, ενώ για τα εμπορικά κέντρα είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας με περιορισμό του αριθμού των καταναλωτών στο εσωτερικό τους.

Τι γίνεται με εστίαση, τις μετακινήσεις εκτός νομού και τον τουρισμό που...κοντοζυγώνει

Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει στις 19 Απριλίου η εστίαση αφού θα βελτιωθεί και ο καιρός. Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν με τραπεζάκια έξω, μόνο με καθιστούς πελάτες και αποστάσεις. Από τα τέλη Απριλίου, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ξεκινήσει και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.Θα εξεταστεί πρώτα η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και τον Μάιο θα καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS.

Τον Μάιο θα ανοίξει η χώρα και τις πύλες για τους τουρίστες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή τεστ αντισωμάτων. Νωρίτερα εξετάζεται να ανοίξουν οι πόρτες για τους τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν προχωρήσει τους εμβολιασμούς και ενδεχομένως για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πάψουν να βρίσκονται στο κόκκινο.

Πότε θα ανοίξουν τα μπαρ

Τον Ιούνιο σταδιακά και ως τον Ιούλιο θα ανοίξουν τα μπαρ, αρχικά μέχρι τη μια τα μεσάνυχτα και θα επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων με μέτρα ακόμη και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως οι συναυλίες.