Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με το εμβόλιο της AstraZeneca εν αναμονή της γνωμάτευσης του Ευρωπαϊκου Οργανισμού Φαρμάκων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Η νέα γνωμάτευση θα είναι διαθέσιμη, μετά από την διήμερη συνεδρίαση που έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός.

Μάλιστα στην αυριανή συνεδρίαση  των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τη χορήγησή τους.  

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία «πάγωσαν» την χρήση του εμβολίου. 

Ανάλογη απόφαση πήρε το πρωί η Ολλανδία και το Σαββατοκύριακο η Ιρλανδία. Ήδη, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Ιταλία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου. 

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. 

Τι γίνεται στην Ελλάδα 

Κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της χώρας παραπέμπουν στην ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς. 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.   

Το θέμα της συνέχισης της χορήγησης του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη χώρα μας, μετά από την ανάκλησή του από τις εμβολιαστικές εκστρατείες σειράς χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αναμένεται να συζητήσει εκ νέου το πρωί της Τρίτης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ως θέμα συζήτησης προ ημερησίας διάταξης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρίτη θα είναι επίσης η ημέρα, κατά την οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα συζητήσει επίσης και θα τοποθετηθεί επισήμως και δημοσίως σχετικά με τα νέα δεδομένα ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη.

Παράλληλα, η χώρα μας αναμένει μετά το πρώτο 15θήμερο του Απριλίου τις πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson και περί τα τέλη Μαϊου να έχουμε πλεόνασμα εμβολίων. 

Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα. 

Καθησυχάζει ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε:

«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.