Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι αριθμοί του κοροναϊού στη χώρα μας, παρόλο που την Δευτέρα ήταν αισθητά μειωμένοι. 

Οι προβλέψεις του επιστημονικού προσωπικού της χώρας κάνουν λόγο για αργή εκτόνωση του τρίτου κύματος, κρατώντας επιφυλάξεις για το εάν η Αττική βιώνει την κορύφωση του φαινομένου ή εάν βρίσκεται προ των πυλών της μεγάλης «έκρηξης».

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι συνεχής και εντυνόμενη ειδικά όσο αφο΄ρα της Περιφέρεια Αττικής αφού επιστρατεύονται 
μέχρι και τα χειρουργεία προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό καθώς η ροή των ασθενών είναι πραγματικά καταιγιστική. Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση του εμβολίου της Astra Zeneca προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μονο μέσα στο Σαββατοκύρικαό έγιναν 520 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο κόκκινο και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Τα σενάρια διαχείρισης της κρίσης

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «Βήμα», παραδέχεται χωρίς περιστροφές ότι εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης οι λύσεις θα είναι εξίσου πρωτόγνωρες.

«Δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν να έχουν ενταχθεί ιδιωτικά νοσοκομεία στο εφημεριακό σύστημα. Να έχουν μετατραπεί ιδιωτικές δομές σε νοσοκομεία COVID. Ιδιώτες γιατροί να μπαίνουν στο σύστημα του ΕΣΥ είτε από την Πρωτοβάθμια Υγεία είτε από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και οι επτά υγειονομικές περιφέρειες να μετατρέπονται σε μία» επισημαίνει, επιμένοντας ότι στον αγώνα της προάσπισης της ανθρώπινης ζωής δεν υπάρχουν σύνορα ή όρια.

Και παρότι τα στελέχη του υπουργείου ξεκίνησαν να επεξεργάζονται σενάρια διαχείρισης από την αρχή της πανδημίας, στην πράξη η υλοποίησή τους γίνεται μέσω μια δυναμικής επιλογής εφαρμογής αποφάσεων που απαντούν στις ανάγκες που προκύπτουν, δεδομένου ότι η πανδημία εξελίσσεται επίσης δυναμικά.

Στο πλαίσιο αυτό, στα γραφεία της οδού Αριστοτέλους είναι… απλωμένα τα δεδομένα δυναμικότητας για όλες τις νοσηλευτικές μονάδες (ιδιωτικές και δημόσιες), όμως, όπως εξηγεί ο κ. Κικίλιας, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

Υπό το πρίσμα αυτό, το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και η διασφάλιση ότι αυτές έχουν όλα τα απαραίτητα «εργαλεία» για να ενταχθούν δυναμικά στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι του ιού SARS-CoV-2. Πρέπει συνεπώς να διαθέτουν μεταξύ άλλων το απαραίτητο και εξιδεικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 αλλά και εγκαταστάσεις παροχής οξυγόνου. «Υπάρχουν ιατρικά πρωτόκολλα που οφείλουμε να τηρήσουμε» τονίζει.

Προς το παρόν και από την περασμένη Τετάρτη, έχει ήδη στρατογολογηθεί το «Ερρίκος Ντυνάν», καλύπτοντας τις εφημερίες του Σισμανόγλειου, που εφεξής αποτελεί νοσοκομείο για την αντιμέτωπιση μίας και μόνης ασθένειας – δηλαδή της λοίμωξης COVID. Συνεπώς, οι ασθενείς που πάσχουν από άλλα παθολογικά νοσήματα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο όταν εφημερεύει στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Συνεργασία με κέντρα αποκατάστασης

Εν τω μεταξύ ο Βασίλης Κικίλιας αναλύει στο «Βήμα» γιατί προχώρησε στη συνεργασία με το κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», μέσω της οποίας «κλειδώνονται» 50 κλίνες για τις ανάγκες του ΕΣΥ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλα αντίστοιχα κέντρα.

«Εχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς με λοίμωξη COVID που εξέρχονται από τις ΜΕΘ έχουν συχνά επιβάρυνση στο μυϊκό και στο αναπνευστικό τους σύστημα. Σύμφωνα με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και τους επιστήμονές μας, για κάποιους από αυτούς κρίνεται επιβεβλημένη η μετάβασή τους από τη ΜΕΘ σε απλή κλίνη και έπειτα σε κέντρο αποκατάστασης για την υποστήριξή τους» εξηγεί ο υπουργός Υγείας.

Και συνεχίζει: «Ο βηματισμός αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός για την αποθεραπεία τους. Παράλληλα, όμως, επιχειρούμε με τον τρόπο αυτόν να αποσυμπιέσουμε τις μονάδες Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να δεχτούν νέα περιστατικά. Αρα εκείνοι οι ασθενείς που βρίσκονται στην τελευταία φάση της περίθαλψής τους και εφόσον υπάρχει η ανάγκη, αντί να «λιμνάζουν» στο ΕΣΥ, θα υπάρχει η μέριμνα να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα».

Χαμός με τις εισαγωγές

Καταιγιστική είναι η ροή ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου νοσηλεύεται το 60% των περιστατικών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, έγιναν 520 νέες εισαγωγές. Οι 75 από αυτές ήταν στον Ευαγγελισμό.

Οι ασθενείς σε ειδικές μονάδες στο λεκανοπέδιο Αττικής έχουν ξεπεράσει τους 300, με τις αρχές να επιστρατεύουν ακόμα και τα χειρουργεία για να τους νοσηλεύσουν. Σε καθημερινή βάση ασθενείς διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους και παραμένουν εκεί για ώρες, ενίοτε και για μέρες, αφού τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι πλέον δυσεύρετα.

Ίδια κατάσταση και στο Τζάνειο, καθώς γεμάτα είναι τα 10 κρεβάτια στην ΜΕΘ covid όσο και τα 9 στη γενική MEΘ. Πιέσεις δέχονται πλέον τα νοσοκομεία και στην Πελοπόννησο. Μόνο στην Αχαϊα, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν το Σάββατο ήταν 190, με τους 30 να δίνουν «μάχη» στην εντατική.

Η αγωνία για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας κορυφώνεται, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι σκληροί δείκτες στο κόκκινο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.134 νέα κρούσματα τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 11.174 τεστ. Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι ειδικοί, ο χαμηλός αριθμός των τεστ λόγω των αργιών δεν δίνει μια καθαρή, αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας.

Το επισήμανε μάλιστα και την περασμένη Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως η επιδημιολογική εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί την Τετάρτη.

Πάντως, προς το παρόν και σε συνέχεια του δύσκολου τριημέρου οι σκληροί δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο». Μετά τους 937 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι εισαγωγές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Χθες έγιναν 457 εισαγωγές, με το 53% στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται πλέον 2.334 ασθενείς, με τους 1.983 σε απλές κλίνες. Άλλοι 796 νοσηλευόμενοι καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, 850 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, συνεχής είναι η άνοδος των νοσηλευομένων στην Κρήτη, που έχουν φτάσει πλέον τους 126.

Οι διασωληνωμένοι, ένας από τους σκληρούς δείκτες, έχουν ανέλθει στους 564, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς της Επιτροπής που προέβλεπαν στις αρχές Μαρτίου ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 600, στον αριθμό που απείλησε την αντοχή του ΕΣΥ τον περασμένο Νοέμβριο. Την Κυριακή 7 Μαρτίου οι διασωληνωμένοι ήταν 466, και την ερχόμενη Κυριακή θεωρείται βέβαιο πως θα κινούνται στους 620 με 630.

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι μεγάλη - η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για περιστατικά Covid αλλά και για κάθε άλλου είδους περιστατικά. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας σχεδιάζουν να εντάξουν ακόμη ένα νοσοκομείο όπως το «Ερρίκος Ντυνάν» στις εφημερίες ώστε να υποδέχεται τους non Covid ασθενείς.

Άνοδος αναμένεται και στον αριθμό των θανάτων

«Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στην τακτική για τον κορωνοϊό ενημέρωση της Παρασκευής. Το περασμένο τριήμερο καταγράφηκαν 151 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας σε 7.137, με τους 480 να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στον Μάρτιο.