Η ουσιαστικώς επίσημη παρουσίαση ενός νέου «έξυπνου» πυρομαχικού όλμου των 120mm, που κατευθύνεται προς τον στόχο με καθοδήγηση λέϊζερ και σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσεως (GPS), με την επωνυμία «Σιδερένιο Κεντρί» (“Iron Sting”), που κατασκευάζει η εταιρεία ELBIT Systems, πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αμύνης για την Έρευνα και Ανάπτυξη του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ και τις Χερσαίες Δυνάμεις (Στρατός Ξηράς) και φυσικά τους κατασκευαστές του.

«Το Iron Sting αποτελεί ένα ‘διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας’ (networked precision fire system) ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος» σημειώνει χαρακτηριστικώς η κατασκευάστρια εταιρεία.

Στις 14 Μαρτίου 2021, το υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός και η κατασκευάστρια εταιρεία ELBIT, παρουσίασαν για πρώτη φορά το “Iron Sting”, ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό όλμου ακριβείας των 120mm, με λέιζερ και GPS, που προσφάτως ολοκλήρωσε επιτυχώς τις «δοκιμές πεδίου» στο νότιο Ισραήλ, γεγονός που επιτρέπει πλέον την απρόσκοπτη έναρξη της μαζικής παραγωγής για την παροχή του συστήματος στον Ισραηλινό Στρατό.

Οι προαναφερθείσες δοκιμές πεδίου πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση δύο δικτυωμένων συστημάτων όλμου τύπου “cardom” που έχουν αναπτυχθεί από την Elbit Systems: ένα σύστημα “cardom”, ενσωματωμένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου M113 APC και ένα σύστημα “cardom spear”, τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα τύπου Hummer 4X4 SUV.

Το Iron Sting έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει με ακρίβεια, τόσο σε ανοιχτά πεδία, όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του, «μειώνει τις πιθανότητες παράπλευρων ζημιών και αποτρέπει τον τραυματισμό πολιτών. Η επιχειρησιακή του χρήση θα φέρει επανάσταση στις επίγειες πολεμικές επιχειρήσεις και θα εξοπλίσει τα τάγματα με οργανικά, ακριβή και αποτελεσματικά πυρομαχικά».

Ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ και πρώην Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Αντιστράτηγος ε.α. Μπένυ Γκαντζ, δήλωσε: «Η τεχνολογία που διατίθεται στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) από ισραηλινές βιομηχανίες, αλλάζει το πεδίο της μάχης και παρέχει στις δυνάμεις μας πιο ακριβή και αποτελεσματικά μέσα. Η ενσωμάτωση του" Iron Sting" ανταποκρίνεται στο όραμα που παρουσιάζεται στο πολυετές σχέδιο του Στρατού μας, το "Tnufa". Επιπλέον, εκπληρώνει τις ανάγκες των Αμυντικών μας Δυνάμεων, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες μάχης για να αντιμετωπίσει εχθρούς κρυμμένους σε πολιτικά, αστικά περιβάλλοντα, ενώ πληροί τις νομικές και ηθικές προδιαγραφές που έχει θέσει το κράτος του Ισραήλ».