Πολύ άσχημα αναμένεται να είναι σήμερα τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας, καθώς από τα τεστ κοροναϊού που έχουν γίνει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα αναμένεται να αγγίξουν και τα 3.500.

Το τριήμερο που προηγήθηκε έφερε χαμηλό αριθμό τεστ με τα κρούσματα όμως να μην μειώνονται και αυτό είναι ενδεικτικό της διασποράς του κορονοϊού με τον δείκτη θετικότητας να είναι χθες Τρίτη πάνω από 12.

Σήμερα τα τεστ αναμένεται να είναι πάρα πολλά αλλά το ίδιο και τα κρούσματα που θα ανιχνευθούν και δυστυχώς και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Για την αποθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα είχαν προϊδεάσει και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, τα οποία αποδεικνύουν συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ιικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς στις μεγάλες πόλεις της χώρας με την Κρήτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας για την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021

Ανακοινώσεις Κικίλια το απόγευμα για τις ιδιωτικές κλινικές που μπαίνουν στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό στο λεκανοπέδιο είναι σήμερα 370, ενώ από αυτούς κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν μόνο οι 353. Αυτό σημαίνει ότι 17 ασθενείς με κοροναϊό νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο νοσηλείας, ενώ βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, το απόγευμα, το έκτακτο σχέδιο για την ενίσχυση  του ΕΣΥ

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σήμερα θα ανακοινωθούν μία σειρά από μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κικίλιας αναμένεται να ανακοινώσει πως τα ιδιωτικά νοσοκομεία θα συνδράμουν με περισσότερες κλίνες για COVID περιστατικά, που θα αφορούν κυρίως τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, προκειμένου να απελευθερωθούν κρεβάτια για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα εφημεριών, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για διεύρυνση συμφωνιών με μεγάλους ομίλους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με τους οποίους υπάρχει ήδη εδώ και δεκαπέντε ημέρες.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων

Στο δεύτερο σκέλος, οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής αναμένεται σήμερα να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ξεχωριστά για κάθε περιοχή. Οι ειδικοί μάλιστα θα έχουν στη διάθεσή τους και τα αποτελέσματα των λυμάτων από την Εθνική Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, τα οποία είναι εμφανώς ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Σε αυτά μάλιστα παρουσιάζεται η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 8-14 Μαρτίο υ2021 σε σχέση με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021.