Ο θάνατος από κορονοϊό του 56χρονου δικαστικού υπαλλήλου στα Δικαστήρια Πειραιά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα στο Εφετείο της Αθήνας έχουν προβληματίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, που μελετά νομοθετική πρωτοβουλία για να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης ακόμη και ανακρίσεις με κρατούμενους που πάσχουν από κορονοϊό.

Αυτό το έχει ήδη προτείνει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε η ανάκριση κατηγορουμένου που είναι κρούσμα COVID-19 να γίνεται μέσω της τεχνολογίας.
Δείγμα ανάκρισης με τηλεδιάσκεψη έγινε σε ανακριτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο κατηγορούμενος για παραβίαση μέτρων κορονοϊού και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών απολογήθηκε από το αστυνομικό τμήμα μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η ανακρίτρια βρισκόταν στο γραφείο της με τη γραμματέα της και τη συνήγορο υπεράσπισης.

Απολογία και με… φάξ

Η απολογία του κατηγορουμένου εστάλη με φαξ στο αστυνομικό τμήμα, ο κρατούμενος την υπέγραψε και με φαξ επεστράφη σε ανακρίτρια και εισαγγελέα, που ομόφωνα αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στην εισήγηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι «η λήψη του μέτρου αυτού επιβάλλεται να έχει εξαιρετικά περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και χρονικό όριο τη λήξη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Είναι αυτονόητο ότι η προτεινόμενη διάταξη, ως εξαιρετικό μέτρο, πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε όσες περιπτώσεις δεν μπορεί να αναβληθεί η ενώπιον του ανακριτή απολογία, όπως όταν ο κατηγορούμενος κρατείται είτε στα πλαίσια αυτόφωρης σύλληψης είτε δυνάμει εντάλματος σύλληψης.

«Δεν υπάρχει υποδομή»

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης προβληματίζονται για την εισαγωγή σχετικής διάταξης περί εικονοτηλεδιάσκεψης σε ένα από τα υπό ψήφιση νομοσχέδια και ο λόγος είναι η έλλειψη υποδομής στα δικαστήρια και στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Τσιάρας, πάντως, το βλέπει πολύ θετικά. Οι δικαστές σύμβουλοί του, ωστόσο, του επισημαίνουν ότι χωρίς την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή μπορεί να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, αλλά τελικά να καταντήσει «νεκρό γράμμα».