Σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού αναμένεται να ανακοινωθεί και σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων θα κινείται στα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 3.000 κρούσματα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ κούρασης της κοινωνίας και κορύφωσης του τρίτου κύματος πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλει  τις επόμενες 48 ώρες ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία φαίνεται πως θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και αργούς ρυθμούς.

Στα όρια οι ΜΕΘ - Μάχη γιατρών και ασθενών για ένα κρεβάτι

Καταστάσεις «διακεκαυμένης ζώνης» επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής, με δεκάδες ασθενείς με κοροναϊό να μεταφέρονται και να διασωληνόνται στοιβαγμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Τα τελευταία 24ωρα καθημερινά φτάνουν στα νοσοκομεία της Αττικής περίπου 200 ασθενείς με κοροναϊό. Τις τελευταίες 17 μέρες τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μετέφεραν 17.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η κατάσταση παραμένει δραματική και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας καθώς και οι γιατροί ζουν νύχτες κόλασης στις εφημερίες έχοντας να διαχειριστούν ένα υπέρογκο, για τις δυνατότητες των κλινικών τους, αριθμό ασθενών.

Στον απόηχο του χθεσινού δραματικού τελεσίγραφου – έκκλησης του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στην μάχη κατά της πανδημίας, διαφορετικά, όπως τόνισε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις θα ακολουθηθεί η διαδικασία της επίταξης, αναμένονται τις επόμενες ημέρες οι «πρώτες ανάσες» για το σύστημα Υγείας της χώρας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές που έχουν ανάγκη άμεσης νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Μπουλμπασάκος: Αρκετά τα περιστατικά που περιμένουν για κλίνη σε ΜΕΘ - Δεν κάνουμε επιλογή ασθενών

Για αρκετά περιστατικά που βρίσκονται σε αναμονή για κλίνη σε ΜΕΘ, έκανε λόγο ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

«Δεν κάνουμε επιλογή ασθενών. Λειτουργούμε με βάση κριτήρια που έχουν δοθεί από τις Εταιρείες Εντατικής Θεραπείας και με βάση τους διεθνείς κανόνες. Δεν διαλέγουμε εμείς ασθενείς», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι η πίεση είναι μικρότερη από εκείνη των προηγούμενων ημερών, ευελπιστώντας να ισχύει το ίδιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και να υπάρχει αποκλιμάκωση της έξαρσης.

Το σχέδιο «βαλβίδα αποσυμπίεσης» της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση μέτρων παρά το ρεκόρ κρουσμάτων

Σε αναζήτηση έξυπνων μέτρων και συγκεκριμένα σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης» λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση των πολιτών, θα κινηθούν οι αποφάσεις της αυριανής συνεδρίασης των ειδικών, όπως άλλωστε επεσήμανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαρμογές των μέτρων θα αφορούν στην κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των 2 χλμ. και την αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα ΣΚ (από τις 7 το απόγευμα στις 9), άνοιγμα των κομμωτηρίων αλλά και των αρχαιολογικών χώρων. Η προσαρμογή αυτή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη και λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται.

«Βήματα αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση», είναι ο κωδικός των μέτρων την ενεργοποίηση των οποίων αναμένεται να εξετάσουν οι λοιμωξιολόγοι στην αυριανή τους συνεδρίαση.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από τους επιδημιολόγους το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται να καταργηθεί ο περιορισμός της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Επίσης, μελετάται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα όπως δηλαδή ισχύει για τις καθημερινές, αντί τις 19:00 που ισχύει σήμερα.

Τα κομμωτήρια επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσουν ρολά στις 22 του μήνα, ενώ όσο αφορά το λιανεμπόριο η συζήτηση για το πότε και πώς θα ανοίξει μετατίθεται για την επόμενη Παρασκευή, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Εφόσον λοιπόν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών ανεβάσουν ρολά τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά (στις 29 Μαρτίου) τη σκυτάλη θα πάρει το λιανεμπόριο με click away ή click in shop.

Οι αγορές θα συνοδεύονται με sms στο νέο πενταψήφιο 13032 και θα δίνεται στους καταναλωτές περιθώριο τριών ωρών για αγορές μια φορά την ημέρα.

Σταδιακά και ως τα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Εκτός από την αγορά και τα σχολεία (όλων των βαθμίδων), προσβλέπει ότι θα υπάρχουν οι συνθήκες και για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Το σχέδιο για σχολεία και εστίαση

Το σχέδιο για τα σχολεία, είναι να ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια στις αρχές Απριλίου, και τελευταία τα δημοτικά, ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμη το «πράσινο φως» από τους ειδικούς.

Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο, όμως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση των λοιμωξιωλόγων.

Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη προανήγγειλε κάποιες αλλαγές στα μέτρα «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας».

Τι λένε οι ειδικοί

«Ναι» σε άνοιγμα εστίασης και σχολείων από τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford

Την εκτίμησή του ότι το lockdown αυξάνει τα κρούσματα εξέφρασε ο  καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και το ποιες συνέπειες μπορεί να έχει η άρση του lockdown.

Ειδικότερα, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε: «Είχα πολλές επιφυλάξεις για το lockdown. Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.

 Η εστίαση μπορεί να ανοίξει

 Μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο ίδιος είπε ότι «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».

 «Ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά, ή τις πλατείες, είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος. Κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε τεράστια συνέπεια. Θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, σχολιάζοντας το γιατί σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού όταν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.

 «Ναι» στη μετακίνηση από νομό σε νομό και στο άνοιγμα των σχολείων

 «Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή. Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα σχολεία.

 «Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.

 «Προτείνω αυτά τα μέτρα για να μειώσουμε το επιδημικό κύμα. Αν θέλουμε έστω και τώρα να πετύχουμε κάτι, ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα που θα βοηθήσουν να μειωθεί η δυναμική του κύματος και θα δημιουργήσει μια κατάσταση πιο συμβατή με την κοινωνία. Απαιτούν ατομική ευθύνη και ταυτόχρονα να μην βρίζουμε τους απλούς ανθρώπους ότι δεν τηρούν τα μέτρα και ότι αυτή ευθύνονται για την κατάσταση. Ο πληθυσμός έχει κουραστεί πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», εξήγησε σχετικά με τις προτάσεις του.

 «Δεν γνωρίζω αν είμαστε στην κορυφή της πανδημίας. Η αισιόδοξη αντίληψη είναι ότι ο ιός έχει μολύνει περίπου το 25% της Γης και το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσει και θα περάσει σε μια φάση ενδημική, και θα μπορούμε να τον διαχειριστούμε. Του χρόνου στατιστικά θα είναι μια καλύτερη χρονιά», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα.

Εξαδάκτυλος: Δεν αντέχεται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου

«Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δε σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA.

«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», τόνισε ο ίδιος.



Γκάγκα: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

Ρίσκο χαρακτήρισε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα εξέφρασε την ανησυχία της ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα υγείας, για αυτό τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν με το σωστό τρόπο και τηρώντας τα μέτρα.

Η κ. Γκάγκα χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με μέτρα ως έναν ασφαλή τρόπο ανοίγματος της οικονομίας.

Τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι με βάση και τις μαρτυρίες ασθενών οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού γίνονται σε εργασιακούς χώρους, όπου οι εργαζόμενοι δε φορούν μάσκα και σε φιλικές συνεστιάσεις.

Σαρηγιάννης: Παράταση του lockdown για ένα μήνα

Την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown, το οποίο ωστόσο να εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κάνοντας λόγο για ακόμη έναν μήνα lockdown, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ» επεσήμανε προσθέτοντας πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαΐου.

Παράλληλα ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλος του μήνα, σε μέρες που θα γίνουν περισσότερα τεστ, είναι πιθανό να δούμε αύξηση κρουσμάτων με τις ημερήσιες μολύνσεις να αγγίζουν τις 3.600.

«Όχι πολύ παραπάνω αλλά παραπάνω», είπε και πρόσθεσε πως οι ΜΕΘ βρίσκονται ήδη σε προβληματική κατάσταση και μπορεί να φτάσουμε ακόμη και σε επίπεδα 750 κατειλημμένων κλινών ημερησίως.

«Θα αρχίσουμε να έχουμε πραγματικά πρόβλημα» δήλωσε καλώντας σε αναμόρφωση και ουσιαστική τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων και όχι σε εφαρμογή επιπρόσθετων περιορισμών.

Επιφυλάξεις Ιωαννίδη για τo lockdown

Τις επιφυλάξεις του για το lockdown εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης στο MEGA.

«Μπορεί να λειτουργήσει για οξείες καταστάσεις και για μικρό διάστημα. Είναι λύση που αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι το πρώτο κύμα στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένο, και είχε σβήσει πριν το lockdown. Όταν έγινε το lockdown, δεν είχε επίδραση πάνω στο επιδημικό κύμα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα που βλέπουμε τώρα είναι πολύ πιο έντονο. Έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, έχει διογκωθεί. Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη γιατί περιορίζουν το χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια. Κάνουμε περισσότερα τεστ, που είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σχετικά με το πώς λειτουργεί το lockdown.

Η εστίαση μπορεί να ανοίξει

Μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, ο ίδιος είπε ότι «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».

«Ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά, ή τις πλατείες, είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος. Κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε τεράστια συνέπεια. Θα είχαμε αποφύγει αυτές τις συνθήκες αν είχαμε μια πιο ήπια αντιμετώπιση. Να αποφευχθεί το σκαμπανέβασμα που κλεινόμαστε μέσα μόνο τυπικά», συνέχισε στο ίδιο θέμα, σχολιάζοντας το γιατί σημειώθηκαν εικόνες συνωστισμού όταν ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.

«Ναι» στη μετακίνηση από νομό σε νομό & στο άνοιγμα των σχολείων

«Σαφώς συμφωνώ με την μετακίνηση από νομό σε νομό. Στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από 1,5 εκατ. μέχρι ίσως και 4 εκατ. άνθρωποι. Δεν υπάρχει παρθένος νομός αυτή τη στιγμή. Τα σχολεία πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν με έξυπνο τρόπο. Με ανοιχτούς χώρους, ανοιχτά παράθυρα, αποστάσεις. Οι συνέπειες πάνω στην ψυχική υγεία των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους, που θα είναι μακροχρόνιες και για όλη την κοινωνία, θα είναι τεράστιες. Άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από τη ζωή τους. Φανταστείτε μια ολόκληρη γενιά να περνάει επί ένα χρόνο αυτό το μαρτύριο. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Στον πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο, θα μάθαιναν κάτι», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τα σχολεία.

«Μπορούν να ανοίξουν σχεδόν όλα με συνειδητοποίηση του κόσμου ότι υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός, κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τα μέτρα υγιεινής, δεν κάνουμε συγκεντρώσεις μεγάλες ή πάρτι. Οι συγκεντρώσεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στα μέτρα, αποστάσεις, και μάσκες. Μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι αστυνομικοί. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι σε άτομα των σωμάτων ασφαλείας», συνέχισε ο καθηγητής.