edfds
Ελλάδα

Χάρτης ECDC: Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα - Ο δείκτης θετικότητας

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του ECDC για την εβδομάδα 11 με 18 Μαρτίου

Στο «κόκκινο» παραμένει ολόκληρη η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την επιδημιολογική εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καμία αλλαγή

Τα αναθεωρημένα στοιχεία του ECDC για την εβδομάδα 11 με 18 Μαρτίου δεν δείχνουν ιδιαίτερη αλλαγή σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας συγκεκριμένα.

Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι στη χώρα μας τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι 4% και πάνω, τις τελευταίες 14 ημέρες.Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας

Στο δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κίτρινο» όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το όριο συναγερμού του 4%.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει επίσης στο «κίτρινο».Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται επίσης στο «κόκκινο». Τα Ιωάννινα, μάλιστα, άλλαξαν χρώμα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πέρασαν και αυτά στο «κόκκινο».

Στο πορτοκαλί πλέον βρίσκεται μόνο η Θράκη και μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας.Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θλιβερή πρωτιά: Η Ελλάδα έχει αναλογικά τετραπλάσια κρούσματα από τη Μ. Βρετανία

Η χώρα μας είχε χθες (αναλογικά με τον πληθυσμό της) τετραπλάσια κρούσματα Covid-19 από τη Μ. Βρετανία, στην οποία μέχρι προ μερικών εβδομάδων υπήρχε τρομακτική έξαρση της πανδημίας που περιορίστηκε λόγω και των εντατικών εμβολιασμών. Επιπλέον, η Ελλάδα είχε χθες σχεδόν τριπλάσιους νέους φορείς από την Ισπανία (πάλι κατ’ αντιστοιχία πληθυσμού) και κατά 19% περισσότερους από το Βέλγιο, δηλαδή από χώρες που είχαν πληγεί ιδιαίτερα στα προηγούμενα «κύματα» του κοροναϊού με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κι εκατομμύρια κρούσματα.Αυτά είναι ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα από τα δεδομένα της εξάπλωσης και της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας που χθες εντοπίστηκε ο αριθμός ρεκόρ των 3.465 κρουσμάτων, ενώ κι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στο δυσθεώρητο αριθμό των 630.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτός ο αριθμός νέων διαγνώσεων καταγράφηκε ύστερα από την πραγματοποίηση περίπου 65.000 τεστ, όταν στις 12 Νοεμβρίου (σ.σ. βρισκόταν στην κορύφωση του το «δεύτερο κύμα» του κοροναϊού) όπου είχαν καταγραφεί 3.316 νέες λοιμώξεις είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 34.000 τεστ, δηλαδή σχεδόν τα μισά από ότι το τελευταίο 24ωρο.

Επιπλέον, στις 18 Νοεμβρίου που επίσης υπήρχε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων, δηλαδή 3.209, είχαν διενεργηθεί περίπου 31.000 έλεγχοι. Η αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των νέων νοσούντων σε αυτό το τελευταίο «κύμα» του covid-19 σύμφωνα με το αντίστοιχο γράφημα που παρουσιάζει «Το Βήμα», είναι μικρότερη εκείνης του προηγουμένου Νοεμβρίου. Δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου υπήρξε, μέσα σε τρεις εβδομάδες, αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κατά 191% όταν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες η αύξηση είναι της τάξης του 96%, αφού βεβαίως υπεισέρχονται και τα θετικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς.Προβληματικό είναι ότι ενώ σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι φορείς μειώνονται, στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση λόγω της διαφοράς χρονικής φάσης που εκδηλώθηκε το τρίτο «κύμα» της πανδημίας στην χώρα μας. Με τον φόβο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών κατά αντιστοιχία της ανόδου των κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας είχε χθες 323 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Μ. Βρετανία είχε 86, η Ισπανία 130, το Βέλγιο 272 και μόνο η Ιταλία (382) κι η Γαλλία (447) έχουν αριθμούς σχετικά μεγαλύτερους από την χώρα μας. Επίσης, πλέον, η χώρα μας είχε το τελευταίο 24ωρο πέντε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους όταν στο Βέλγιο και την Μ. Βρετανία (όπου υπήρχε κι η επικίνδυνη μετάλλαξη) έχουν περιορισθεί στους δύο με το ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Η Ελλάδα έχει την ίδια θνησιμότητα με την Ισπανία, την Γαλλία και μόνο η Ιταλία υπάρχει σχετικά μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους.