Στην «γραμμή», την οποία χάραξε η αρμόδια επιτροπή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) εισηγούνται επίσης να συνεχιστούν τα προγράμματα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του γενικού πληθυσμού κατά του νέου κοροναϊού.

Όπως αναφέρουν, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να μειώσει ακόμη και κατά 44% τις νοσηλείες σε κάθε νέο πανδημικό κύμα του νέου κοροναϊού.

Οι υγειονομικές αρχές των χωρών καλούνται από το ECDC να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο της ανάπτυξης στοχευμένων δραστηριοτήτων επικοινωνίας για τον εμβολιασμό κατά του SARS – COV 2 και της γρίπης, με σαφείς πληροφορίες και συστάσεις για εμβολιασμό ανά ηλικία, τον τύπο των διαθέσιμων εμβολίων και το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η σοβαρή νόσηση επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα: υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων στις ηλικίες 65 και άνω.
Όπως σημειώνουν, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης από τη λοίμωξη COVID – 19 απαιτείται πιο έντονη παρακολούθηση, αλλά τα διαθέσιμα σχετικά στοιχεία δείχουν ότι τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού παρέχουν ισχυρή προστασία, με διάρκεια ακόμη και για περισσότερο από 12 μήνες, προστασία η οποία ενδέχεται να είναι πιο χαμηλή στους ηλικιωμένους.

Τα μαθηματικά μοντέλα του ECDC δείχνουν, μάλιστα, ότι μία ενημερωτική εκστρατεία, η οποία θα αναπτυχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο για άτομα, ηλικίας 60 ετών και άνω, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει, μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το 21% - 32% των νοσηλειών σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Στην περίπτωση κατά την οποίαν η εν λόγω εκστρατεία απευθύνεται σε άτομα, ηλικίας 80 ετών και άνω, τότε αυτή έχει τη δυνατότητα να μειώσει κατά 36% - 44% τις νοσηλείες λόγω νόσησης από τη λοίμωξη COVID – 19. Ανάλογα ενδεχόμενα αποτελέσματα προκύπτουν επίσης για τη μείωση της θνητότητας.