Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται συνεχώς αλλά και νέες κλίνες να μένουν χωρίς προσωπικό καθώς μόλις  50 εθελοντές ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια προκειμένου να συνδράμουν στην δύσκολη κατάσταση.

Η προθεσμία των 48ωρών του Βασίλη Κικίλια λήγει και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη όπως προειδοποίησε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 200 γιατρούς που πρέπει να μπουν στη μάχη του ΕΣΥ, μόλις 50 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, αρκετοί από τους οποίους έχουν τοποθετηθεί ήδη στα νοσοκομεία

Από την πλευρά του γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας με νόημα πως τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις για επίταξη των γιατρών.

 «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open. Παρέπεμψε, δε, στις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια που έκανε λόγο για επίταξη.

 Σημειώνεται πως υπουργός Υγείας, στις ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό του ΕΣΥ, απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

 «Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

 Γιατί διστάζουν οι γιατροί

Tο ζήτημα της αστικής ευθύνης των ιατρών αλλά και oι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες», συζητήθηκαν σε συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργου Ελευθερίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

 Όπως αναφέρεται σε  ανακοίνωση του ΠΙΣ κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να  δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

 «Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας . Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κληθείς να σχολιάσει το 48ωρο τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επίταξη ιατρικών υπηρεσιών.

 Σημειώνεται ότι στον ιατρικό σύλλογο Αθηνών είναι εγγεγραμμένοι 1.500 παθολόγοι/πνευμονολόγοι/γενικοί ιατροί/αναισθησιολόγοι και ήδη έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους 48 εθελοντές.

 Οι ιδιώτες γιατροί που θα εργαστούν στο ΕΣΥ θα αμειφθούν με 2.000 ευρώ, ενώ θα πληρωθούν επιπλέον τις εφημερίες.

 Στον ιατρικό σύλλογο Πειραιά, από τους 320 ιδιώτες των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι 150 είναι 55 ετών και άνω, ενώ ακόμη 150 εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές και ήδη επικουρούν ασθενείς. Παρόλα αυτά, ήδη 5 γιατροί έδωσαν το παρόν.

  Δημόπουλος: Καθημερινά πάνω από 200 εισαγωγές

 Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα.

 «Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. 

 Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων...»  

 «Πάντα όταν αδειάζει θέση ειδικευόμενου μέχρι να έρθει ο επόμενος μεσολαβούν 2 – 3 μήνες υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος

 «Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση τω ν κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» επισήμανε. 

 Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι θα βελτιώνεται η κατάσταση με τη βελτίωση του καιρού και τη μείωση των συγχρωτισμών, και με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εμβολιασμών, ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες. «Πολύ θετική η απόφαση (σ.σ του ΕΜΑ) για το εμβόλιο AstraZeneca, περίπου 30% των εμβολιασμών στηρίζεται σε αυτό το εμβόλιο» σημείωσε. 

 Θωμαΐδης: Πολλά κρούσματα και την επόμενη εβδομάδα

 Οι αναλύσεις στα δείγματα των λυμάτων σοκάρουν, ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, προβλέποντας υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική και την επόμενη εβδομάδα.

 «Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και  500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε. 

 «Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε. 

 Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων  φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες….»