Σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις συνέρχεται σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καθώς σήμερα θα καταθέσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, που θα αποφασίσει για το τελικό κράμα των παρεμβάσεων προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η έξοδος από το lockdown.

 Η κυβέρνηση καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις με φόντο την οικονομία και το σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται, ωστόσο είναι αποφασισμένη με μικρά και αργά βήματα να επιτρέψει την χαλάρωση των μέτρων και την σταδιακή άρση του αυστηρού lockdown.


Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τρεις φάσεις κατά τις οποίες η χώρα σταδιακά θα επανέλθει στην πολυπόθητη κανονικότητα. Δύο είναι ωστόσο οι απαραίτητες προϋποθέσεις, η αυστηρή τήρηση των μέτρων και η κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στελέχη, αυτό που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία, με το μέγιστο ζητούμενο να είναι η εξεύρεση βαλβίδων αποσυμπίεσης, οι οποίες θα ενεργοποιούνται σημείο προς σημείο, πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και αυξημένη προσοχή.

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, αλλά και για την κοινωνία είναι το πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο και η εστίαση, που βρίσκεται σε δίνη ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.

 Στο μικροσκόπιο τα μέτρα που δεν λειτούργησαν

 Στο θέμα της προσαρμογής των μέτρων που είτε δεν λειτούργησαν είτε έφεραν περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οποία όπως είπε ένα τέτοιο μέτρο που δεν λειτούργησε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, που τελικά έφερε περισσότερη κόπωση.

 Ειδικότερα η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6  σημείωσε ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει για τον λόγο αυτό θα γίνει  αναπροσαρμογή του ωραρίου απαγόρευσης το σαββατοκύριακό. Και επιπλέον, θα είναι καλύτερο οι πολίτες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους που βοηθάει στην εκτόνωση, παρά να συνευρίσκονται παράνομα σε σπίτια.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει για τη φημολογία ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων στην επιτροπή. Όπως είπε, η συζήτηση είναι εσωτερική, επιτρέπονται οι διαφορετικές επιστημονικές απόψεις όμως καταλήγουν σε κοινή απόφαση.

Όσον αφορά για την πορεία των εμβολίων, η κ. Πελώνη είπε ότι γίνεται προσπάθεια να χτιστεί τείχος προστασίας, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καλύτερη η ροή των εμβολίων και από περισσότερες εταιρείες. Ενώ, υπογράμμισε ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί πολιτών.

 



 Οι τρεις φάσεις

Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, είναι τρεις.

Στις 22 Μαρτίου να λειτουργήσουν κομμωτήρια και υπηρεσίες αισθητικής, στις 29 Μαρτίου να ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και μετά τις 19 Απριλίου ο κλάδος της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Στα κυβερνητικά πλάνα έχει καταρτιστεί ήδη και το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού ο οποίος αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας. Όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στις προθέσεις είναι, αν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να αρχίσουν οι πρώτες αφίξεις τουριστών στη χώρα μας από τις 15 Μαΐου και έπειτα.


Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει εξελιχθεί ο εμβολιασμός των πολιτών με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο οποίος προβλέπει ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα έχουν καλυφθεί, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο τέλος της ημέρας αυτό που θα αποφασιστεί θα αφορά:

 -Στη χαλάρωση της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις επτά στις εννέα το βράδυ, χωρίς να αποκλείεται η συζήτηση να επεκταθεί και στο ωράριο για τις καθημερινές.

 -Στη χαλάρωση της χρήσης του κωδικού "6". Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να επιτραπεί, εκ νέου, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο.

 -Στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.

 Από εκεί και πέρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, το οποίο, εφόσον αποφασιστεί, θα έχει ως απαρχή την 22α Μαρτίου. Η συζήτηση για αυτό το πεδίο θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη, καθώς υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που εκφράζουν ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μία τέτοια κίνηση, ενώ έτεροι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο ουδέτερο, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Όσον αφορά στο μείζον ερώτημα που σχετίζεται με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, οι όποιες αποφάσεις φαίνεται να μετατίθενται για την επόμενη Παρασκευή και με το βλέμμα στο αποτύπωμα των κρουσμάτων.

 Προειδοποιούν οι ειδικοί: Πιστή τήρηση των μέτρων αλλιώς θα χαθεί κι άλλη ευκαιρία

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες, αλλά και οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν κι αυτή τη φορά δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα τότε μια ακόμη ευκαιρία, καθοριστικής σημασίας αυτή τη φορά, θα χαθεί και νέο lockdown, θα παραμονεύει το οποίο δεν θα προοπτική για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε συνέντευξη τους το πρωί της Παρασκευής η Ματίνα Παγώνη και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ζήτησαν την πιστή τήρηση των περιορισμών ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στο lockdown.

 Η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

 Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.


  Από την πλευρά της η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, ενώ για την μετακίνηση από νομό σε νομό, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

 «Στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στον χώρο εργασίας», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης ζητώντας αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Εξήγησε δε ότι οι ώρες απαγόρευσης το Σαββατοκύριακο δεν είναι πρόβλημα ειδικά στα αστικά κέντρα για να μην υπάρχει συνωστισμός στη φάση της επιστροφής. Παράλληλα είπε πως τα κομμωτήρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καθώς είναι με ραντεβού και σε πολλά υπάρχουν ειδικές συσκευές απολύμανσης.

 Με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη, έκανε λόγο για αύξηση των τεστ και χρήση διπλής μάσκας, ενώ τόνισε πως στόχος είναι τα εμβόλια. Σημείωσε πως το lockdown δεν αποδίδει και εξήγησε πως είναι καλύτερα κάποιος να πάει σε ένα ζαχαροπλαστείο, μία καφετέρια τηρώντας τα μέτρα παρά να συνωστίζεται.