Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, που φέτος θα γίνουν με «υψηλές παρουσίες» από το εξωτερικό, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.  

Στην εξέδρα των επισήμων κατά την στρατιωτική παρέλαση θα βρίσκονται ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάληςοι οποίοι θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να παραβρεθούν στις επετειακές εκδηλώσεις.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κοροναϊο στη Γαλλία και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές. Το Παρίσι θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί «αντικαθιστώντας» τον Εμανουέλ Μακρόν. 

 Αντίθετα καμία ακύρωση δεν έχει υπάρξει από την πλευρά της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 24 Μαρτίου. 

 Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Μισούστιν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα. 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε φέτος παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, με εξαίρεση τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα η οποία «θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» όπως είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση και θα ξεναγηθούν στη νέα Πινακοθήκη, ενώ αναμένεται να έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκονται από 30 έως 50 άτομα με μάσκες και αποστάσεις. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα λάβουν μέρος: 

- τέσσερα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 (μάλλον από τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία) 

- τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale 

- ένα αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 και 

- ένα βρετανικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager 

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκονται αγκυροβολημένα, η ολοκαίνουργια ρωσική φρεγάτα Casatonov, η γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM και μία ελληνική πυραυλάκατος. 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Η παρουσία ξένων ηγετών αγχώνει ακόμη περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ που έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. 

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά από διαδοχικές συσκέψεις, θα ισχύσουν την ημέρα της παρέλασης αλλά και την παραμονή. 

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την από αέρος επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερο και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. 

Παράλληλα, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται «κρυμμένες» ομάδες της ΕΚΑΜ αλλά και πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. 

Σε κεντρικά κτίρια θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ σχεδόν σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα θα υπάρχουν πεζές περιπολίες.