Στους ρυθμούς του ξεσηκωμού των Ελλήνων και του Αγώνα τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού αρχίζουν να κινούνται χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. «Είμαστε όλοι Έλληνες» γράφει μία από τις σημαντικότερες γερμανικές εφημερίδες, η «SüddeutscheZeitung», σε εκτενές αφιέρωμά της με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. «Η δημιουργία της Ελλάδας με τη βοήθεια τριών Ελβετών» είναι ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος και της «NeueZuercherZeitung», η οποία αναφέρεται στη συμμετοχή των Ελβετών Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδου, Αμαδαίου-Εμμανουήλ Χαν και Ιωάννη-Ιακώβου Μάιερ στον ελληνικό Αγώνα.

Τιμώντας την ελληνική επέτειο, το Μόναχο θα φωτίσει στις 25 Μαρτίου τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν από τον Λουδοβίκο Α΄ ως Μνημείο για την Ελληνική Επανάσταση και ως σύμβολο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας, και τον Ολυμπιακό Πύργο, ο οποίος κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Την επέτειο θα τιμήσουν ακόμη ο Καναδάς, όπου ήδη στο Δημαρχείο του Βανκούβερ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία. Ο Δήμος της πόλης έχει υψώσει ούτε μία ούτε δύο, αλλά 56 σημαίες για την ιστορική επέτειο. Επίσης, η Πολωνία θα φωταγωγήσει το εμβληματικό Προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβίας.

Στα γαλανόλευκα η Όπερα του Σίδνεϊ

Την ίδια ώρα πανηγυρίζει η Ομογένεια στην Αυστραλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας να φωταγωγήσει με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας την Όπερα του Σίδνεϊ την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, ακριβώς στη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο με τα ελληνικά χρώματα.

Το Σαν Φρανσίσκο και η Βοστόνη είναι από τις πόλεις που συμμετέχουν. Το Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο θα φωτιστεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και έπαρση της σημαίας.

Τσολιάς ντύνεται το εμβληματικό άγαλμα των Βρυξελλών.

Τη στολή του τσολιά θα φορέσει την 25η Μαρτίου το Manneken-Pis, το εμβληματικό άγαλμα των Βρυξελλών. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ανήμερα την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξητης Επανάστασης του 1821,το μπρούντζινο αγαλματάκι, που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 60 εκατοστά, θα ντυθεί με τα ελληνικά χρώματα.Το άγαλμα απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να ουρεί σε σιντριβάνι. Σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, ένα αγόρι-κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας πως κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει με το να ουρήσει το φιτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει.

Η γαλανόλευκη στο υψηλότερο σημείο του Υμηττού

Στο υψηλότερο σημείο του Υμηττού κυματίζει από χθες η γαλανόλευκη. Η σημαία, που είναι οκτώ φορές πιο μεγάλη από αυτήν που είχε τοποθετηθεί την 28η Οκτωβρίου από τον Δήμο Γλυφάδας, καλύπτει 4.000 τετραγωνικά μέτρα και στόχος είναι να παραμείνει στο σημείο όσο το δυνατόν περισσότερο και γι’ αυτόν το λόγο από κάτω έχει μπει ειδικό προστατευτικό γαιόπανο. Είναι ορατή από παντού και το βράδυ φωτίζεται.«Στη Γλυφάδα μας, σήμερα, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, βάλαμε τη σημαία μας στο πιο ψηλό σημείο του Υμηττού. 4.000 τετραγωνικά, η πιο μεγάλη που έχουμε βάλει ποτέ. Για να είναι ορατή από παντού» τόνισε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και πρόσθεσε: «Εκεί θα μείνει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, τιμώντας τους άνδρες και τις γυναίκες που έδωσαν και κέρδισαν τον αγώνα για τη λευτεριά. Χρόνια πολλά Ελλάδα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time