Ολοκληρώθηκε με επιτυχία εκπαίδευση διάρκειας μιας εβδομάδος (Δευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021), προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ σε δύο επίπεδα.

Αφενός με ομάδα εκπαιδευτών της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), το οποίο μετέβη στα Σκόπια και παρείχε εκπαίδευση επί των διαδικασιών της διακλαδικής επιχειρησιακής σχεδιάσεως. Αφετέρου με επιτελείς του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι διεξήγαγαν διδασκαλία διαδικτυακά επί των διαδικασιών τυποποιήσεως ΝΑΤΟ και αναπτύξεως, επικαιροποιήσεως και εφαρμογής των Συμμαχικών προτύπων και δογμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερες οι προαναφερθείσες εκπαιδεύσεις εντάσσονται στο πλέγμα συναφών δράσεων του ΓΕΕΘΑ με τη γειτονική μας χώρας, όπως η εκπαίδευση τυποποιήσεως ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ τον Δεκέμβριο του 2020, η υπογραφή Συμφωνίας Αμοιβαίας Προστασίας Ανταλλασσόμενων Διαβαθμισμένων Πληροφοριών τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς και πλήθος άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ «οι ανωτέρω δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας που συμφωνήθηκε να ενισχυθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από Αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ στα Σκόπια και έχουν ως σκοπό την συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην ομαλή και γρήγορη εξοικείωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τις διαδικασίες της Συμμαχίας, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».