Δραματικές ώρες περνάει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, με τα νοσοκομεία της Αττικής να θυμίζουν πλέον «πεδίο μάχης», καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημά του.

Χθες Δευτέρα, ημέρα που συνήθως καταγράφονται λίγα θετικά κρούσματα, λόγω των λιγότερων αποτελεσμάτων σε σχέση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε στα 1.707, ενώ των διασωληνωμένων ανήλθε στο ρεκόρ των 681.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στον αριθμό των απωλειών, καθώς αναφέρθηκαν 69 θάνατοι, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός για το 2021.
Την ίδια ώρα, τρόμο προκαλεί και ο αριθμός των νοσηλευόμενων, που πλέον έχει σπάσει το «φράγμα» των 5.000, όταν ακόμη και την περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, δεν είχε υπερβεί τους 4.800.

Δεν διαφαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν «βλέπουν», δυστυχώς, γρήγορη αποκλιμάκωση της δραματικής κατάστασης.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενδέχεται να «αγγίξουν» τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική.

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, καθώς καταγράφει τα μισά περιστατικά της χώρας, ενώ ακολουθεί σταθερά η Θεσσαλονίκη.
Χθες, στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 801 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 130.
Στην τρίτη θέση της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα βρίσκεται η Αχαΐα με 116 μολύνσεις, ενώ η Λάρισα κατέγραψε 74 νέα κρούσματα.

Εν τω μεταξύ, στα ύψη έχει εκτιναχθεί ο δείκτης θετικότητας του κοροναϊού, «αγγίζοντας» το 12,1% το τελευταίο 24ωρο.

Παρουσιάζονται σήμερα οι ιδιώτες γιατροί

Σήμερα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να παρουσιαστούν οι 206 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και πνευμονολόγοι που θα ενισχύσουν τα κρατικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Σημειώνεται ότι έως και χθες οι γιατροί που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής, ήταν πολύ λίγοι, περί τους 61, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες το πήραμε, ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 140 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Για τους γιατρούς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Κάναμε υπομονή και περιμέναμε. Μόνον 61 αποδέχτηκαν και τους παίρνω τηλέφωνο, έναν έναν, για να τους ευχαριστήσω».

Τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και διεκπεραιώνονται από την Αστυνομία, ενώ ήδη από χθες παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ, διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και ξεκίνησε η παράδοσή τους.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας τους, θα πρέπει να παρουσιαστούν στις 08:00 το πρωί στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Οι επιστρατευμένοι ιδιώτες γιατροί έχουν κατανεμηθεί σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, ωστόσο οι περισσότεροι αναμένεται να παρουσιαστούν σε Ερυθρό ΣταυρόΣισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο και Αγία Όλγα, όπου παρουσιάζονται και οι περισσότερες ελλείψεις.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, η επιλογή των 206 γιατρών έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια.
Όλοι τους είναι κάτω των 60 ετών και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουν τις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της επιστράτευσης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα.
Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας, ενώ σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου, προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.