Με μόνο μία -αµιγώς στρατιωτική παρέλαση σε όλη τη χώρα πρόκειται να τιµήσουν η κυβέρνηση και οι Ενοπλες ∆υνάµεις τη µεγάλη επέτειο της συµπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 εναντίον της οθωµανικής Τουρκίας, αν και παρουσία αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας και σκαφών του Πολεµικού Ναυτικού θα σηµειωθεί σε όλες τις µεγάλες πόλεις και τα λιµάνια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας. Πρόθεση της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αµύνης και των Ενόπλων ∆υνάµεων είναι όπως, τηρουµένων των συνθηκών προστασίας λόγω του κορονοϊού, δοθεί µια µαζική εορταστική διάσταση σε όλη την Ελλάδα, αφού δεν θα γίνουν παρελάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής επετειακής παρελάσεως, που θα τη διαφοροποιούν από τις προηγούµενες, είναι τρία:
  1. Θα είναι στρατιωτική, θα πραγµατοποιηθεί µόνο στην Αθήνα, χωρίς προσέλευση κόσµου, και θα µεταδοθεί τηλεοπτικώς σε όλη την Ελλάδα και στον Ελληνισµό του εξωτερικού µέσω της ΕΡΤ.
  2. Θα συµµετάσχουν σε αυτήν εκπρόσωποι Ενόπλων ∆υνάµεων από συµµαχικές χώρες, εκτός βεβαίως της παρουσίας υψηλών προσκεκληµένων από Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία, των «προστάτιδων δυνάµεων» την εποχή της Επαναστάσεως.
  3. Θα πετάξουν µαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. πάνω από όλες τις µεγάλες πόλεις της Ελλάδος, ενώ πλοία του Ελληνικού Στόλου θα καταπλεύσουν σε διάφορα λιµάνια της νησιωτικής κυρίως, αλλά όχι µόνο, χώρας.
Τις παραµονές της εθνικής επετείου αναµένεται να ανακοινωθεί το ακριβές πρόγραµµα τόσο των διελεύσεων αεροσκαφών πάνω από τις µεγάλες πόλεις όσο και του κατάπλου των πολεµικών σκαφών στα διάφορα λιµάνια της χώρας.

Συµφώνως µε τις µέχρι σήµερα πληροφορίες, η φετινή παρέλαση δεν θα έχει κάποιο νέο οπλικό σύστηµα να παρουσιάσει. Χρονικά, θα είναι λίγο πιο σύντοµη, λόγω και της πανδηµίας του κορονοϊού, καθώς δεν έγιναν οι µεγάλες µετακινήσεις προσωπικού και µέσων από µονάδες της Μακεδονίας και της Θράκης για να περιοριστούν έτσι οι πιθανότητες µεταδόσεως του ιού και οι πολλοί συνωστισµοί. Το ενδιαφέρον στη φετινή παρέλαση είναι ότι, εκτός από τα -ας µας επιτραπεί η έκφραση- παραδοσιακά τµήµατα µηχανοκίνητων και πεζοπόρων δυνάµεων, θα έχει στην αρχή και ένα ιστορικό «κοµµάτι», µε παραδοσιακές και ιστορικές στολές από όλες τις περιόδους της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδος, αρχής γενοµένης από το 1821. Η µικρή έκπληξη εδώ θα είναι ότι θα έχει -για πρώτη φορά- και ένα τµήµα ιππέων µε ιστορικές στολές.

Συµφώνως µε τις πληροφορίες, τα τµήµατα αυτά, όπως και όλα τα πεζοπόρα, θα πραγµατοποιήσουν δοκιµαστική παρέλαση στον διάδροµο αποπροσγειώσεων της Αεροπορικής Βάσεως ∆εκελείας, στο Τατόι, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Μπορεί η επετειακή παρέλαση να µην έχει να επιδείξει νέα οπλικά συστήµατα και να παρελάσει λιγότερος κόσµος λόγω του κορονοϊού, αλλά αναµένεται να εντυπωσιάσει στο εναέριο τµήµα της, καθώς θα πετάξουν πάνω από τον χώρο των επισήµων, εκτός από τα πτητικά µέσα της Πολεµικής Αεροπορίας και των άλλων Κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων, και µαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και πιθανόν από τη Βρετανία.

Συµφώνως µε κορυφαία στρατιωτική πηγή, που απάντησε σε σχετικό ερώτηµα των «Π», αναµένονται να κάνουν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της τελετής στο Σύνταγµα ένα σµήνος µαχητικών αεροσκαφών της αµερικανικής Αεροπορίας (USAFE), τύπου F-16, που το διάστηµα αυτό θα µετασταθµεύουν για συνεκπαίδευση µε τους Ελληνες στην 115 Πτέρυγα Μάχης, και άλλο ένα σµήνος µαχητικών αεροσκαφών Rafale των αεροπορικών δυνάµεων της Γαλλίας (Armee del’Air). Εκτός αυτών θα πετάξουν επίσης ένα αµερικανικό αεροσκάφος-τάνκερ τύπου KC-135 και το αεροσκάφος της βρετανικής RAF, που θα έχει µεταφέρει στην Αθήνα για τους εορτασµούς τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, και τη σύζυγό του.

Επίσης, την ηµέρα της εθνικής επετείου θα έχουµε ελλιµενισµό στον Πειραιά ξένων πολεµικών σκαφών, ως συµµετοχή των χωρών τους στον εορτασµό, καθώς µέχρι στιγµής έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους ένα αµερικανικό και ένα γαλλικό πολεµικό, ενώ είναι πιθανό να καταπλεύσουν -αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί ο κατάπλους τους έως τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές- και ένα ρωσικό και ένα βρετανικό.

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τον καθοριστικής σηµασίας, σε τέτοιες περιπτώσεις, παράγοντα που λέγεται «στρατιωτική διπλωµατία», που είναι σε οργασµό τον τελευταίο καιρό. Και ασφαλώς αυτή, σε πολιτικό επίπεδο από τον ΥΕΘΑ, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και -κυρίως σε στρατιωτικό από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, «δεν έτυχε…, πέτυχε»!

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόµενο να δούµε να υπερίπταται πάνω από την παρέλαση και το θρυλικό µαχητικό του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου Spitfi re, που ανήκει στην Π.Α. και επανήλθε σε κατάσταση πτήσεως χάρη στην προσφορά της µη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ο Iκαρος», που το έστειλε σε ειδική εταιρεία στη Βρετανία για τον σκοπό αυτόν. Το αεροσκάφος είναι στη Βρετανία και από εκεί θα έλθει στην Αθήνα πετώντας ειδικώς για την παρέλαση και, αν όλες οι διαδικασίες πάνε κατ’ ευχήν, τότε αναµένεται εδώ στις 23 ή 24 Μαρτίου.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 20 Μαρτίου