Τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου, όταν ανοίξει, εξήγησε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές θα εισέρχονται στο κατάστημα αποστέλλοντας το σχετικό μήνυμα στο 13032.

Σημειώνει ωστόσο, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ότι θα υπάρχει χρονικός περιορισμός ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ υπάρχει η πρόθεση δυνητικά τα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά και όχι με τη μέθοδο click away.

Όπως είπε, είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει την οικονομία και την οικονομική στήριξη του ΕΣΥ.

Σημείωσε, ότι κάθε εβδομάδα μελετώνται τα επιδημιολογικά στοιχεία και παίρνονται οι αποφάσεις. Σε αυτή τη φάση έγινε το πρώτο βήμα όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, οι υπηρεσίες (κομμωτήρια κλπ) σύμφωνα με τα δεδομένα δεν έχουν παραβατικά δεδομένα. Όπως είπε, θα παρατηρηθεί η εξέλιξη της πορείας σε μια εβδομάδα. Παρότι ωστόσο δεν έδωσε χρονικό ορίζοντα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, άφησε να εννοηθεί ότι είναι μάλλον δύσκολο το άνοιγμα στις 29/3, θα εξαρτηθεί όμως από την επιδημική εικόνα.

Για την εστίαση ο κ. Σταμπουλίδης ήταν επιφυλακτικός αποφεύγοντας να απαντήσει για το αν θα ανοίξουν εντός του Απριλίου ή το Πάσχα. Εξήγησε όμως, πως ο Απρίλιος είναι ένας μήνας κρίσιμος όσον αφορά τον εμβολιασμό όπου τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «όσο διευρύνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων τότε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ανοίγματα».

Πέτσας: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «αδύνατο» να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.