Εφιάλτης οι επιδρομές κουνουπιών στην Ξάνθη
Τι καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι
Το γάλα των κτηνοτρόφων της Ξάνθης πίνουν τα κουνούπια που έχουν εδώ και εβδομάδες έχουν εμφανιστεί κυρίως στην παραλιακή ζώνη του νομού και τους πεδινούς οικισμούς.
Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια οι πληθυσμοί των εντόμων το καλοκαίρι αλλά και την άνοιξη έχουν αυξηθεί δραματικά στην περιοχή. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη.
Χαρακτηριστικό το γεγονός πως πέρυσι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τερμάτισε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφοντας τα περισσότερα κρούσματα του ιού σε όλη τη χώρα αμέσως μετά την Αττική.
Όπως αναφέρει το thrakitoday.com, η ανεπάρκεια των αρμοδίων στην έγκυρη και παράλληλα αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των κατοίκων, μόνο το 2013 έχασαν τη ζωή τους από τον ιό 3 άτομα σε Ξάνθη και Καβάλα, προκαλεί προβλήματα και στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και κατ επέκταση στους κτηνοτρόφους που έχουν στην κυριολεξία αποδεκατιστεί από τον ιό της ευλογιάς.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, σμήνη κουνουπιών κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά στην παραλιακή ζώνη του νομού αποτελώντας την πιο σημαντική απειλή για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Τα κουνούπια δεν αφήνουν σε ησυχία τα ζώα των κτηνοτρόφων, αγελάδες και αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν ξύπνια όλη τη νύχτα, να μην ξεκουράζονται και να μειώνεται δραματικά το γάλα που παράγουν, ως αποτέλεσμα της σωματικής τους εξάντλησης.
«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα των κουνουπιών για τους κτηνοτρόφους. Ξεκινώντας από το Δασοχώρι και φτάνοντας μέχρι το Πόρτο Λάγος, αυτό που ακούω από τους συναδέλφους μου συνέχεια είναι παράπονα για το ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι ψεκασμοί, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», αναφέρει ο Κώστας Ζαφειριάδης, κτηνοτρόφος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, εξηγώντας πως «μόλις δύσει ο ήλιος εμφανίζονται τα κουνούπια. Τα ζώα μένουν στο πόδι και μέχρι το πρωί δεν μπορούν να ησυχάσουν και να κοιμηθούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή τους. Πώς μπορεί να έχει γάλα το ζώο όταν δεν έχει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί;».
Ήδη εδώ και μέρες, και παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας ΑΜΘ περί έναρξης των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, κάτοικοι κυρίως των πεδινών οικισμών της Π.Ε. Ξάνθης διαμαρτύρονται για την έντονη παρουσία των κουνουπιών, που από πολύ νωρίς φέτος έκαναν αισθητή την παρουσία τους, εγείροντας αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα των όποιων δράσεων, ενώ παράλληλα εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων για τη δημόσια υγεία, με δεδομένη και τις αρνητικές πρωτιές στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου τα τελευταία χρόνια.