Λιτοί αλλά επιβλητικοί και με πλήθος συμβολισμών και μηνυμάτων ήταν οι επετειακοί εορτασμοί της χώρας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ολόκληρος ο πλανήτης τίμησε τη σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας με μηνύματα υποστήριξης από ξένους ηγέτες, ενώ πόλεις από όλο τον κόσμο τίμησαν σήμερα τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση φωταγωγώντας εμβληματικά κτήρια με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Την 200στη επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 τίμησαν με την παρουσία τους υψηλοί προσκεκλημένοι δίνοντας το «παρών» στους πανηγυρικούς εορτασμούς ενισχύοντας την εξωστρεφή τροχιά στην οποία έχει μπει η χώρα.

Την Ελλάδα τίμησε η παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκδηλώσεις συνοδευόμενος από τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φρανσουά Παρλί. Στις εκδηλώσεις βεβαίως και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης μα τη σύζυγό του.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πρίγκιπας Κάρολος όταν πήρε το λόγο στην δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο χθες το βράδυ. Το μήνυμά του παρέπεμπε στην συνθήκη ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια». Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας – πρόσθεσε- είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας.

Για τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν «οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο, εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», ενώ για την Φρανσουά Παρλί που εκπροσώπησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η επέτειος δείχνει την μεγάλη αγάπη που συνδέει 200 χρόνια την Ελλάδα με την Γαλλία. «Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας», συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κάνοντας αναφορές στους Γάλλους φιλέλληνας και λέγοντας ότι το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξέπεμψε μήνυμα ισχύος και εθνικής αυτοπεποίθησης προς πάσα κατεύθυνση. Οι επετειακοί εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση σηματοδότησαν την πορεία προς το τέλος του γολγοθά της πανδημίας και έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής για την επόμενη ημέρα.

Σε αυτό το πλασίο κινήθηκε και πρωθυπουργός στο μήνυμά του:

«Εφέτος, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη. Άλλωστε, και η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό Ελευθερία ονομάζεται.

Η χώρα μας βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την περιπέτεια: Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος. Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους Πολίτες.

Κάτι που αναδείχθηκε στα πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα που δώσαμε μάχες: Στην υπεράσπιση των συνόρων μας σε Έβρο και Αιγαίο. Στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Αλλά και απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων μας

Στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερης ζωής, οι Έλληνες κρατούν ψηλά το κεφάλι που σήκωσαν γενναία οι πρόγονοί τους. Σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές, όμως η αποφασιστικότητά μας παραμένει ίδια. Το στοίχημα της γενιάς μας είναι 200 χρόνια μετά την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάστασης» να γίνει η «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης». Με την Ελλάδα και πάλι πρωταγωνίστρια των καιρών»

Στιγμές υπερηφάνειας και συγκίνησης στο Σύνταγμα

Η φετινή στρατιωτική παρέλαση έγινε χωρίς την παρουσία κόσμου, όμως ήταν επίσης η πρώτη φορά που εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο οι τρεις χώρες που υποστήριξαν τον εθνικό ξεσηκωμό, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Για πρώτη φορά επίσης στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς υπήρχε δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορευόταν ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούσαν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι Εύζωνες στην παρέλαση

Οι Εύζωνες έκλεψαν τις εντυπώσεις στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου σύμφωνα με ανάρτησή της η Προεδρική Φρουρά, «οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους. Σήμερα κατά την αποχώρησή τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού».