Δεν είναι ευχάριστα τα όσα αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, ύστερα από τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαλάρωση.

Τα ισχύοντα μέτρα αναμένεται να παραμείνουν ως έχουν για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα, δίχως κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, παρά τις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Επιπλέον, στη σημερινή ενημέρωση θα δοθούν διευκρινίσεις για τα rapid self τεστ. Κατά πληροφορίες, η ενημέρωση θα εξειδικευθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Οι ειδικοί σε συνεργασία με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη, προσανατολίζονται στη χρήση των rapid self τεστ ως ενός εργαλείου που θα βοηθήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Όπως εξηγούν ειδικοί, η έναρξη χρήσης των self τεστ για την ανίχνευση της εξάπλωσης της νόσου covid στην κοινότητα αναμένεται να συνδεθεί με το σχέδιο ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων τομέων της αγοράς.

Oι δύο ημερομηνίες που θα συζητηθούν από βδομάδα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι η 5η και η 12η Απριλίου, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να συζητιούνται στην επιτροπή τα πιθανά σενάρια για το Πάσχα, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να... ψήσουμε αρνί στα χωριά μας και με τους δε να ισχυρίζονται ότι και φέτος πρέπει να είμαστε... φειδωλοί στις μετακινήσεις μας, ώστε να «σώσουμε» το καλοκαίρι.

Η εικόνα θα είναι καλύτερη τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζοντας όμως, ότι μπορεί τα κρούσματα να μειωθούν, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αργήσει να αποκλιμακωθεί.

Όσον αφορά στο Πάσχα, η κυρία Παγώνη κατέστησε σαφές πως τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας που θα προηγηθεί του Πάσχα θα κρίνουν το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε από νομό σε νομό, ενώ παράλληλα τόνισε πως οι μάσκες και οι αποστάσεις δεν θα «απουσιάσουν».

Μιλώντας για τα self test, η κ. Παγώνη είπε πως θα βοηθήσουν στην καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της κοινότητας. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί να απομονώνεται ο ασυμπτωματικός φορέας.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υποστήριξε να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις από αύριο. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μετακίνησης κατά των ημερών του Πάσχα.

Όπως είπε, «δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032 και επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα».

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%, ενώ εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα, ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος έθεσε σαφώς το εξής δίλημμα: «Ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι».

Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το επόμενο διάστημα, ωστόσο ο Απρίλιος θα είναι επιβαρυμένος. Και ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός θα συμβάλλει δραστικά ώστε να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κοροναϊού.

Τέλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης τοποθετήθηκαν επί της υφεσης κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε, σχετικά με τα λύματα στην Αττική, πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα».

Ο κ. Σκουτέλης υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα. Μέχρι τέλος του μηνός, όμως, η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά.

Όσον αφορά στο Πάσχα, συμφώνησαν από κοινού πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση.

«Παγώνει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Μπορεί οι πιέσεις του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων να είναι έντονες, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα με ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα. Μάλιστα, πρόθεση των αρχών είναι να υπάρχει φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, «χωρίς τις μεθόδους click away και click on shop», στη λογική ότι με τη μη άρση των περιορισμών θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα και το ιϊκό φορτίο στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς την προσεχή εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κορύφωση της πανδημίας, συνεπώς ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που θα επιτρέψει να δοθεί το πράσινο φως για τη σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Για τα σχολεία το αρχικό πλάνο προβλέπει:

Τα Γυμνάσια και Λύκεια να ανοίξουν στις 19 Απριλίου, αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Τα Δημοτικά ενδεχομένως να μετατεθεί το άνοιγμά τους για μετά το Πάσχα.

Για την εστίαση το σχέδιο έχει ως εξής:

Ο στόχος είναι να ανοίξουν καφέ και εστιατόρια πριν το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, αλλά πάντα με την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πτώση στα κρούσματα και θα μειωθεί η πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία.