Εν μέσω ενστάσεων για τα κατά πόσο το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας έχει φτάσει στην κορύφωσή του, συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση την μερική ή όχι άρση των μέτρων από το ερχόμενο Σάββατο.

Ωστόσο ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν φωνές οι οποίες λένε πως η πορεία της πανδημίας έχει πιάσει την κορύφωσή της και θα ακολουθήσει η φθίνουσα πορεία η οποία θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσους υποστηρίζουν ότι τα 4.340 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ βάζουν την χώρα σε «βαθύ κόκκινο» και θα πρέπει τα επόμενα βήματα να είναι πολύ προσεκτικά.


 Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή θα αποφασίσει σήμερα έχοντας υπ’ όψιν της τις κυβερνητικές προτάσεις  για την σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πιθανόν να καταλήξουν σήμερα στην εισήγησή τους, ενώ υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν ακόμα μία σύσκεψη, αύριο Πέμπτη, όποτε και στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις.

 Από το Σάββατο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

 Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν στην απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το ερχόμενο Σάββατο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά και τις εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου που έδειξαν πως οι πολίτες έχουν πλέον ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε πάρκα και παραλιακά μέτωπα ακόμα και εάν δεν μένουν σε δήμους που έχουν αυτήν την «πολυτέλεια».

 Ο στόχος της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα εν αναμονή των αποφάσεων των επιστημόνων είναι το κυβερνητικό επιτελείο για το πλαίσιο της μερικής άρσης των μέτρων του lockdown από το ερχόμενο Σάββατο.

Χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς και συνεργάτες όπου και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγές αναφέρουν ότι από το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρείται να μην… αφεθεί να περάσει το μήνυμα στους πολίτες πως θα υπάρξει χαλάρωση από εδώ και στο εξής. «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ' το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report» την Τρίτη.