Προκλήσεις (ξανα)ξεκίνησε η Άγκυρα στο Αιγαίο, την ίδια ώρα που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε καλέσει στο γραφείο του τον εν Αθήναις Τούρκο Πρέσβη προς τον οποίο «επανέλαβε την ανάγκη όπως υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες» συμφώνως με διπλωματικές πηγές, για να πραγματοποιηθεί προφανώς η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου σε καλό κλίμα.

Οι ίδιες Διπλωματικές πηγές πρόσθεσαν: «Στο πλαίσιο αυτό (ο Υπουργός) επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Και ενώ αυτά γινόντουσαν στη Βασιλίσσης Σοφίας, την ίδια ώρα της προαναφερθείσης συναντήσεως τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο πραγματοποιούσαν τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά , ενώ συνολικώς έφτασαν τις 34 παραβιάσεις και μία εμπλοκή, συμφώνως πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα!

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με αυτά, σήμερα, 2 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, συνολικώς 4 αεροσκάφη, από τα οποία 2 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, και 34 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

Τέσσερις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που προαναφέρθηκαν και πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16.

Επίσης σημειώθηκε μία «εικονική αερομαχία» (εμπλοκή) με τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν σε κάθε περίπτωση να τα αναχαιτίσουν όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.