Σοκαριστικοί ήταν και την Πέμπτη οι ημερήσιοι αριθμοί για το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, όπως τους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, 3.491 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι σημειώθηκαν στη χώρα, ενώ το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι διασωληνώσεις ασθενών με covid, όπου και σήμερα έφτασαν τους 755, εντείνοντας την ήδη ασφυκτική πίεση που έχει το σύστημα υγείας αυτήν την περίοδο.

Δίχως τέλος η διασπορά στην Αττική

Στο επίκεντρο της πανδημίας συνεχίζει να βρίσκεται η Αττική, παρά την έβδομη εβδομάδα καθολικού lockdown, καταγράφει υψηλότατο αριθμό νέων κρουσμάτων. Από τα 3.491 κρούσματα στο σύνολο της χώρας που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 1.649 εντοπίζονται στην Αττική.

Με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών «στην δίνη» του ιού να καταγράφει 469 νέες μολύνσεις, η συνέχεια δίνεται με εξίσου μεγάλη εξάπλωση και στην υπόλοιπη Αθήνα. 211 κρούσματα δίνει ο Πειραιάς, 219 ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, 199 η Ανατολική Αττική, 229 ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, 195 ο Νότιος Τομέας Αθηνών και 114 η Δυτική Αττική.

Πνίγει τη χώρα η «υγειονομική θηλιά» μαζί και το υγειονομικό σύστημα

Έσπασαν κάθε προηγούμενο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας που άγγιξαν χτες τις 628. Και το Λαϊκό όμως κατέγραψε το δικό του αρνητικό ρεκόρ, αφού εκεί νοσηλεύονται 101 ασθενείς με κοροναϊό. 

Χτες το απόγευμα οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν: 15 στο Κρατικό Νίκαιας, 10 στο Αλεξάνδρας, 7 στο Σισμανόγλειο και από 5 σε Γεννηματάς, Θριάσιο και Ερυθρό.

Οι αριθμοί εξηγούν τη μετατροπή του Θριάσιου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά covid. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, τον Ευαγγελισμό των 58 κλινών ΜΕΘ, η κατάσταση είναι οριακή.

Η αυριανή εφημερία στο Αττικόν άρχισε με μόλις 5 κενές κλίνες στην εντατική. Γεμάτη είναι η ΜΕΘ και στο Σωτηρία με 84 στις 84 κλίνες κατειλημμένες. Ενώ, η χθεσινή εφημερία στο ΚΑΤ έληξε με 47 από τις συνολικά 51 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ριχτούν στη μάχη 51 νέες ΜΕΘ, σε μια προσπάθεια να πάρουν μια ανάσα τα νοσοκομείο.



«Καμπανάκι» από Παυλάκη για το άνοιγμα της αγοράς

Με σκεπτικισμό βλέπουν οι ειδικοί τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ορισμένων περιορισμών, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο πικ της πανδημίας.Σχετικά Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός ερευνητής, σημείωσε ότι κάθε άνοιγμα είναι συνδεδεμένο με την αύξηση των κρουσμάτων.

Από τη συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί η διατήρηση του ανοίγματος

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς», σημείωσε ο κ. Παυλάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν. «Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση», τόνισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και να μην αυξηθούν πολύ οι επαφές, πράγμα πολύ δύσκολο.

Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας «ότι δε θα είναι μεγάλη», ενώ τόνισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε με περιορισμούς. «Θα πρέπει το Πάσχα να το ζήσουμε με περιορισμούς για να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι», κατέληξε ο γιατρός.


Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών

Με μια άνιση μάχη με τον χρόνο και τον κορoναϊό μοιάζει κάθε εφημερία στα νοσοκομεία της Αττικής. Τα κρεβάτια σε κλινικές Covid και ΜΕΘ εξαντλούνται με τέτοια ταχύτητα οδηγώντας γιατρούς και νοσηλευτές σε απόγνωση.

Εφιαλτικές εφημερίες

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση νοσηλεύτριας από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» που περιγράφει την αγωνία συναδέλφου της από το Γενικό της Νίκαιας για έναν αναπνευστήρα. «Έχω 18 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και θέλω αναπνευστήρες! Έχω ένα παλικάρι 32 χρονών…δώσε μου τουλάχιστον έναν γι’ αυτόν…Θα έρθω εγώ να τον πάρω!». Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αυτήν τη φορά ασθενείς ηλικίας από 35 ως 60 ετών είναι εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία.



Το self-test το νέο μεγάλο όπλο στην «υγειονομική φαρέτρα»


9.500.000 self-test βρίσκονται στον δρόμο για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να ποντάρουν πολλά για τον έλεγχο της διασποράς, αλλά πολίτες και φαρμακοποιούς να εκφράζουν για ακόμα μία φορά αγωνίες και απορίες. Στόχος για την πρώτη παρτίδα που αριθμεί 9.500.000 self-test και θα φτάσουν σε 100 φαρμακαποθήκες της χώρας, είναι να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με στόχο να ανοίξουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου, σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές, αλλά και σε δικαστικούς υπαλλήλους. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους ένα rapid test την εβδομάδα και συνολικά 4 τον μήνα. Όσοι θελήσουν να προμηθευτούν περισσότερα, θα πρέπει να τα πληρώσουν με τη τιμή αγοράς όμως να μην έχει κλειδώσει ακόμα.

Πώς θα γίνεται το τεστ

Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και ο καθένας θα μπορεί να το κάνει μόνος στο σπίτι. Αφού πάρουμε το δείγμα με την μπατονέτα, τη βυθίζουμε στο πλαστικό δοχείο που περιέχει ένα εκατοστό υγρό. Αν το τεστ βγει θετικό, ο πολίτης θα πρέπει να το δηλώσει στη νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει μια σαφής εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Τα self-test έρχονται στη χώρα με στόχο να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της αγοράς και των σχολείων, με τους φαρμακοποιούς να ζητούν απαντήσεις σε σημεία που χαρακτηρίζουν θολά και το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι ήδη έντονο.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Από το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η τροφοδοσία της χώρας με self-tests, τα οποία θα παραδοθούν στα φαρμακεία. Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν στους πολίτες, ωστόσο θα υπάρχει προτεραιότητα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν πρώτοι τα τεστ, με σκοπό τη Δευτέρα στις 12 Απριλίου να ανοίξουν τα λύκεια.