Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κρίθηκε αναγκαία παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς θεωρήθηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην οικονομία που «ασφυκτιά» όσο και στην ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι έχουν κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ζυγίστηκαν τρεις παράγοντες.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν επιβάρυνε την κατάσταση

Η κόπωση του κόσμου, η οικονομία της χώρας και οι φόβοι για την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος κατηύθυναν τις αποφάσεις των λοιμωξολόγων, με την κ. Γιαμαρέλλου να σημειώνει ότι η μερική απελευθέρωση των μέτρων θα εκτονώσει την ενδοοικιακή διασπορά.

«Ξέρουμε από τις γιορτές των Χριστουγέννων ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δε φαίνεται ότι επιβάρυνε τα κρούσματα και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτήν την στιγμή με τα μέτρα τα πιο αυστηρά είχανε σαν αποτέλεσμα να αυξήσουν μέσα στα σπίτια οι συναντήσεις. Επομένως αν απελευθερωθούμε σε ένα μικρό ποσοστό αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει».

Η αλλαγή του καιρού, οι εμβολιασμοί αλλά και η ένταξη των self-tests στην καθημερινότητά μας είναι επιπλέον παράγοντες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο τα μέτρα προφύλαξης είναι απαραίτητα και θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. «Η σωστή μάσκα, οι σωστές αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα απελευθερωθούμε κάποια στιγμή», κατέληξε η καθηγήτρια.

Δείτε το σχετικό βίντεο: