Εφημερίες «πολέμου» είχαν να αντιμετωπίσουν και την περασμένη νύχτα οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής, ενώ το ενδιαφέρον και η ανησυχία των υγειονομικών αρχών στρέφονται στη Βόρεια Ελλάδα καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδο, με την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη να αποτελούν υγειονομικές «βόμβες» για την περιοχή.

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης  για το σύστημα υγείας αναπροσαρμόζεται και από την Τετάρτη  ένα ακόμη νοσοκομείο του ΕΣΥ σε εκείνα που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Πρόκειται για το Θριάσιο, συνολικής δυναμικότητας 180 απλών κλινών και 33 κλινών σε ΜΕΘ. Ωστόσο, οι ανάγκες φαίνεται ότι είναι τόσο αυξημένος που υπάρχει πλάνο προκειμένου και το νοσοκομείο Γεννηματάς να μετατραπεί  αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid.

 Από τον αριθμό των ημερήσιων εισαγωγών (300) προκύπτει πως μέσα σε ένα 24ωρο "γεμίζουν" δύο νοσοκομεία σαν το Θριάσιο. Με βάση αυτή τη ροή ασθενών είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί μέχρι τέλος του μήνα η μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου σε αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην επιλογή του "Γεννηματάς", έχοντας όμως ως εναλλακτική και άλλο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου.

 Επίσης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αλλαγής του ισχύοντος προγράμματος των εφημερευόντων νοσοκομείων. Αντί κάθε νοσοκομείο να εφημερεύει ανά τέσσερις ημέρες, εξετάζεται να μπαίνει στην εφημερία κάθε δύο ημέρες, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση και κατανομή των ασθενών. Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική εξαρτάται από τον αριθμό των εξιτηρίων κάθε νοσοκομείου – αν είναι ικανοποιητικός, οι εφημερίες θα παραμείνουν ως έχουν.

 Στο «κόκκινο» η βόρεια Ελλάδα

  Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, αλλά αυτή τη φορά ταυτόχρονα με την Αττική. Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη ότι σήμερα το βράδυ θα μεταβούν στις περιοχές για διήμερο συντονισμό των υγειονομικών σχηματισμων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμανης, ο γενικός γραμματέας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

 Πλέον στις τακτικές συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της επιδημίας, στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που συγκαλεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, λαμβάνουν μέρος και οι διοικητές της 3ης, 4ης και 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).