Τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου πρόκειται να γίνουν οι πρώτες «Covid -free» περιοχές της Ελλάδας, καθώς οι διαδικασίες του εμβολιασμού προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα καταφέρουν να υποδεχθούν φέτος το καλοκαίρι τους τουρίστες.

Αυτό μεταδίδει ο βρετανικός Guardian. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης ιστορίας της. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να είναι τουλάχιστον 69 νησιά του Αιγαίου Covid-free, δηλαδή όλοι οι κάτοικοί τους να έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Έχουμε τόσα πολλά μικρά νησάκια», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, που επιβλέπει το πρόγραμμα εμβολιασμού. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να προμηθευτούν εφόδια αυτά τα νησιά, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε όλους τους κατοίκους με μία προσπάθεια, με στόχο να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες όταν αυτοί αποκτήσουν πλήρως ανοσία».

Στο πλαίσιο του σχεδίου, που εκπονήθηκε με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά θα εντατικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο του εμβολιασμού, εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο. Στην προσπάθεια συμμετέχουν δυναμικά τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας κι ελικόπτερα, με αξιωματούχους του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε εμβόλια σε ένα νησί», είπε στον Guardian. «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους… ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας».

Την ώρα που οι μεγάλες πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να καταστείλουν το τρίτο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό που εξαπλώνεται ραγδαία λόγω των μεταλλάξεων, το τεράστιο φάσμα νησιών της χώρας παρέμεινε αξιοσημείωτα ανέγγιχτο από αυτή την υγειονομική κρίση, σχολιάζει η Έλενα Σμιθ για τον Guardian.

Στους Λειψούς, ο Φώτης Μάγγος, ο δήμαρχος του νησιού, δηλώνει με υπερηφάνεια ότι υπήρξε «μόνο ένα κρούσμα» καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. «Και αυτό ήταν ενός στρατιώτη που επέστρεψε από την άδεια και βρέθηκε θετικός», είπε. «Κοιτάμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ελαφριά μας άγγιξε. Ήμασταν κλειδωμένοι, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά» τονίζει.

Το νησί, όπως και ολόκληρη η ελληνική οικονομία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα εμβολιασμού – με την κωδική ονομασία «Ελευθερία»- έχει τη συντριπτική υποστήριξη του νησιού, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζούσαν μόνιμα στους Λειψούς είχαν εμβολιαστεί. «Το 45% είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι όσοι είναι σε ηλικία εμβολιασμού έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και 86 άτομα θα κάνουν τη δεύτερη αυτό το σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι», λέει ο δήμαρχος του νησιού.

Στην Πάτμο, η προοπτική να γίνει το νησί Covid-free γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. «Τον χειμώνα έχουμε γύρω στα 3.100 άτομα που ζουν εδώ και οι περισσότεροι ηλικίας άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί. Η λίστα κλείνει την Παρασκευή και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των ηλικιών από 18 έως 59 ετών κλείνουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα εδώ και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα μάθημα για όλους μας», σημειώνει ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Πέντες.

Ανάλογο σχέδιο με την Ελλάδα εφαρμόζει και η Ταϊλάνδη στην άλλη άκρη του κόσμου, όπου το Πουκέτ έχει πάρει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.