article-2220578-15962EA9000005DC-488_964x634
Ελλάδα

Πώς «αποχαιρέτησε» τον πρίγκιπα Φίλιππο η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας

Μέσω των social media έστειλε το δικό της αντίο στον Δούκα του Εδιμβούργου η τέως ελληνική βασιλική οικογένεια

Τον πρίγκιπα Φίλιππο «αποχαιρέτισαν» με μηνύματά τους τα μέλη της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας.
Με πολλές φωτογραφίες και ένα συγκινητικό μήνυμα στον λογαριασμό του στο «Instagram» απέτισε φόρο τιμής ο τέως πρίγκιπας Παύλος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας:

«Με βαθιά θλίψη, αλλά με τη χαρά να αναπολούμε τη ζωή που έζησε μέσα από την εξαιρετική αφοσίωση και την αφοσίωση στη χώρα του, την οικογένειά του και, βεβαίως, στην Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β', η οικογένειά μου κι εγώ θυμόμαστε την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου.
Γεννήθηκε ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας στο Μον Ρεπό, στο σπίτι μας στο νησί της Κέρκυρας, στις 10 Ιουνίου 1921, ο μόνος γιος του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας.
Ο θείος Φίλιππος, όπως ήταν γνωστός σε εμάς, υπήρξε ένα πολύ αγαπημένο μέλος της ευρείας ελληνικής οικογένειας και φυσικά ένας ισχυρός σύνδεσμος για εμάς με τη Βρετανία όπου γεννήθηκε ο αδερφός μου Φίλιππος και οι γονείς μου του έδωσαν το όνομά του. Καθώς αναπολώ τη ζωή του, νιώθω πάρα πολύ περήφανος για εκείνον: για την ανδρεία του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον τρόπο με τον οποίο ξεπέρασε τις προκλήσεις της εξορίας στα πρώτα βήματα της ζωής του.
Ήταν πρότυπο, ο πιο πιστός υπηρέτης της μοναρχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, της υιοθετημένης χώρας του και της Κοινοπολιτείας.
Ήταν αποφασιστικός, οπλισμένος με συμπόνια, όραμα και πίστη που ήταν και ο πυρήνας της ικανότητάς του να στηρίζει τη Βασίλισσα, στην προσπάθειά τους για σταθερότητα και ένωση εν μέσω των μεταβολών του περασμένου αιώνα. Στην στέψη της ορκίστηκε να είναι ο «άντρας της ζωής και των άκρων» της συζύγου του, κάτι που έκανε ασταμάτητα, χωρίς αμφιβολία.
Περισσότεροι από 700 οργανισμοί θα τον θυμούνται ως Πρόεδρο ή Προστάτη αλλά και για το βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου που το 1956 είχε 8 εκατομμύρια νέους συμμετέχοντες.
Πήρε μεγάλη χαρά στη σχέση του με τις Ένοπλες δυνάμεις και τη ζωή των ανδρών και των γυναικών που τις υπηρετούσαν. Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν ήθελε να κολλάει σε πράγματα: ήταν πρακτικός με πολλή δύναμη και ενέργεια.
Λέγεται ότι η ζωή των νεκρών τοποθετείται στη μνήμη των ζωντανών και αυτό θα γίνει με τις αναμνήσεις από τον χρόνο που περάσαμε μαζί του - η ευθυμία, οι ιστορίες, τα απεριόριστα ενδιαφέροντα - θα είναι πάντα πολύτιμα.
Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σήμερα με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και την οικογένειά της, για την οποία η αίσθηση της απώλειας είναι δύσκολη. Και όμως ξέρω ότι η χαρά για την εξαιρετική ζωή που έζησε θα είναι πηγή υπερηφάνειας».

pavlos


Αντίο στον πρίγκιπα Φίλιππο είπε με μια ανάρτηση στο «Instagram» και ο γιος του τέως πρίγκιπα Παύλου, Αχιλλέας:

«Ένας θρυλικός, εντελώς μοναδικός άνθρωπος που έζησε με συναρπαστική ενέργεια και αφοσίωση στα πολλά ενδιαφέροντά του και τις αγάπες του - η οικογένειά μου και εγώ λυπηθήκαμε βαθιά για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου που γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας τον Ιούνιο 1921. Θα είναι στις προσευχές μου, όπως και η Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'και η οικογένειά τους. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

achilleas


Τη λύπη της για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου εξέφρασε και η σύζυγος του Παύλου, Μαρί Σαντάλ:
«Με μεγάλη λύπη ακούσαμε όλοι τα νέα του θανάτου της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, του Δούκα του Εδιμβούργου, που γεννήθηκε ως Πρίγκιπας της Ελλάδας.
Ακλόνητος και πιστός υπηρέτησε το Στέμμα με ανιδιοτελή αφοσίωση και αφήνει πίσω του μια καταπληκτική κληρονομιά. Θα μας λείψει».

mariechantal


Με μήνυμά της στο «Instagram» αποχαιρέτισε τον δούκα και η Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγος του τέως πρίγκιπα Νικολάου.

«Χωρίς να το γνωρίζω τότε, η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε μεγάλη επίδραση στο ποια είμαι σήμερα.
Το βραβείο Δούκα του Εδιμβούργου ήταν μέρος του προγράμματος των σπουδών μας. Είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα ολιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να ενσταλάζει τον εθελοντισμό, την αίσθηση της υπηρεσίας, τη σωματική δραστηριότητα, τις αποστολές και τις δεξιότητες ζωής. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έχω την τιμή να τον συναντήσω - και είμαι ευγνώμων που την είχα- και κατάφερα να τον ευχαριστήσω που με έμαθε έμμεσα και να αγαπώ όλα όσα βρίσκονται πέρα από τους τοίχους της τάξης στο σχολείο (ακόμα κι αν κατά καιρούς δεν μου άρεσαν αυτές οι αποστολές πεζοπορίας και κάμπινγκ!).
Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας, που εμπνεύσατε εκατομμύρια παιδιά να είναι πιο συμπονετικά και δραστήρια και που κάνατε τους ανθρώπους να γελούν.
Γεννημένος στην Ελλάδα το 1921. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με όλη την οικογένεια».

tatiana


Τέλος, τη λύπη της εξέφρασε και η Θεοδώρα, η μικρότερη κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας:
«Απίστευτα λυπημένη από τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

theodora