Ηλεκτρικά οχήματα, ψηφιακά σχολεία, αυτοκινητοδρόμους με ασύρματη σύνδεση στο Ιnternet: Αυτές θα είναι μερικές από τις εικόνες που θα αντικρίζουν ο κάτοικος και ο επισκέπτης της Ελλάδας το 2027, εφόσον το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 32 δισ. του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης προχωρήσει σύμφωνα με τον φιλόδοξο προγραμματισμό του.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που αναπτύσσεται μέσα σε 207 σελίδες, φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή, με ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους.

Πέραν, όμως, των γενικών κατευθύνσεων, το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη περιλαμβάνει ορισμένες καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση των πόλεων, των συγκοινωνιών, των δημόσιων υπηρεσιών και πολλών ακόμα τομέων, όπως προκύπτουν από μια προσεκτική ανάγνωση των επιμέρους δράσεων που θα χρηματοδοτήσει το Εθνικό Σχέδιο, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια. Πώς θα είναι, επομένως, η εικόνα της χώρας το 2027, εφόσον όλα αυτά που προβλέπει το σχέδιο τελικά υλοποιηθούν σύμφωνα με τον λεπτομερή προγραμματισμό που έχει γίνει για την επόμενη πενταετία;

Σε όλη τη χώρα, λοιπόν, σε κάθε δημόσιο σημείο (αεροδρόμια, λιμάνια, ΣΕΑ εθνικών οδών κ.λπ.) θα υπάρχουν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με περίπου 10.000 ηλεκτρικούς φορτιστές να είναι εγκατεστημένοι συνολικά στην επικράτεια. Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία και ταξί θα τα βλέπουμε τακτικά. Σε σχέση με το σημερινό περιαστικό τοπίο, θα έχουν προστεθεί επιπλέον 165.000 στρέμματα αμιγώς δασικής έκτασης μέσω των αναδασώσεων που θα έχει χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, σε όλη την ελληνική επικράτεια θα υπάρχουν υποδομές οπτικών ινών, γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις και δίκτυα 5G, καλύπτοντας, εκτός από τις πόλεις, και τα χωριά και τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους (έξι αυτοκινητόδρομοι με ασύρματο δίκτυο 5G). Στα σχολεία θα υπάρχουν ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις για διαδραστικό ψηφιακό μάθημα και αντίστοιχος αναβαθμισμένος εξοπλισμός στα εργαστήρια.

Καλώδια της ΔΕΗ που κρέμονται στον αέρα και δημιουργούν κινδύνους δεν θα υπάρχουν πλέον (κατόπιν υπογειοποίησης) σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων, ιδίως στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα.

Ακόμα, η ηλεκτροπαραγωγή θα έχει απαλλαγεί πλήρως από τον λιγνίτη, εκτός της μονάδας «Πτολεμαΐδα V», που θα συνεχίσει να λειτουργεί έως το 2028. Το νέο ενεργειακό μοντέλο θα είναι αυτό των χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αυξημένο μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και συνολικά βέλτιστη ενεργειακή εξοικονόμηση. Στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, στη θέση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων θα έχουν «φυτρώσει» εκτάσεις με έξυπνη γεωργική παραγωγή, επιχειρήσεις βιώσιμου τουρισμού, καθώς και ηλιακά και αιολικά πάρκα.

Οι τομείς

Οι επιχειρήσεις κάθε είδους θα είναι λιγότερες στον αριθμό και μεγαλύτερες, έχοντας αξιοποιήσει τα κίνητρα για συγχώνευση, μετατροπή και εξαγορά μεταξύ εκείνων που θα αφορούν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα πολύ μικρά παιδιά θα έχουν ένα πλήρως αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων ειδικών παρεμβάσεων για την έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών και αναπτυξιακών διαταραχών. Παράλληλα, χώροι φύλαξης παιδιών θα έχουν δημιουργηθεί σε πολλές επιχειρήσεις, με τα απαραίτητα κίνητρα που θα δοθούν.

Ενας νέος όρος που θα έχει μπει στη ζωή μας θα είναι ο «προσωπικός βοηθός», ένας θεσμός με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες, για να ενταχθούν υγιώς στο κοινωνικό σύνολο και να εργαστούν με βάση τη λειτουργικότητά τους.

Η Πολιτική Προστασία, με 13 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, θα έχει ενισχύσει τον εξοπλισμό της με 15 αμφίβια αεροσκάφη για παρεμβάσεις πυρόσβεσης σε νησιωτικές περιοχές, ελικόπτερα και drones για μεταφορές, ιατρική χρήση, έκτακτη ανάγκη, επιτήρηση και πυρόσβεση.

Από πλευράς φορολογικού πλαισίου, το χάος με τις εκατοντάδες σκόρπιες φορολογικές διατάξεις θα έχει αντικατασταθεί από την πλήρη κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα είναι η νέα πραγματικότητα, όπως και η ψηφιακή και αυτόματη διαδικασία ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ, ενώ σε όλη τη χώρα οι ταμειακές μηχανές νέας τεχνολογίας θα συνδέονται online με τις φορολογικές Αρχές και οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.).

Τέλος, στην Αττική ειδικότερα, ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα βλέπουν τα αποτελέσματα από τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και του Ελαιώνα, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και την αναμόρφωση στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι - όλα έργα που θα έχουν συγχρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση και η επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών, καθώς και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών, με την Ελλάδα να διαθέτει ολοκληρωμένο πολεοδομικό χάρτη (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20% της χώρας).


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 10 Απριλίου