Προβληματισμό, ανησυχία, αλλά και ανασφάλεια προκαλούν οι νέες εξελίξεις με την απαγόρευση τουλάχιστον στην Αμερική, του νέου εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο φαίνεται να προκαλεί επιπλοκές και θρομβώσεις, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Ωστόσο, σήμερα στην χώρα μας, έρχονται οι πρώτες παρτίδες με τις οποίες αναμένεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτι που ωστόσο φαίνεται να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις και προβληματισμούς, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Η «βόμβα» που έριξε χθες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και πως θα πρέπει να εξεταστούν οι ηλικίας και το φύλο των ανθρώπων οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο, προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των συναδέλφων της.

«Είναι ανησυχητικό, πρέπει η Επιτροπή Εμβολιασμού να το επανεξετάσει» δηλώνει η κ. Λινού. Η ίδια πιστεύει, επίσης, ότι «προς το παρόν δεν πρέπει να εμβολιαστούν νεαρές γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και κάτω» με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αντίθετα, θεωρεί πως οι νεαρές γυναίκες «πρέπει να εμβολιαστούν με κάποιο από τα άλλα εμβόλια».

 Την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα εμβόλια, προέταξε την ανησυχία που προκαλεί το ρεκόρ διασωληνωμένων,.

  Μιλώντας για το εμβόλιο της Johnson & Johnson που κάνει πρεμιέρα σήμερα στη χώρα μας, την ώρα που στις ΗΠΑ σταμάτησαν οι εμβολιασμοί μετά από περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο. Στο θέμα της ηλικίας ωστόσο, φαίνεται να συμφωνεί με την κ. Λινού τονίζοντας πως «φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες. Πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κοροναϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».

  «Υπάρχει ένας ψυχαναγκασμός και αυθυποβολή. Ένα περιστατικό θρόμβωσης θα σε οδηγήσει στο νοσοκομείο. Να μη φοβούνται οι πολίτες με έναν πονοκέφαλο. Τίποτα στην ιατρική δεν είναι ακίνδυνο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, αλλά πρέπει με ψυχραιμία να αποφασίζει να κάνει το εμβόλιο», εξήγησε ο ίδιος.



  Βατόπουλος: Οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός

Στην αντίπερα όχθη εμφανίζεται και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson&Johnson είπε ότι οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες και είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός.



 Σήμερα στην Ελλάδα 33.6000 δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson

 Νέα δεδομένα που ενδεχομένως να τροποποιήσουν τον βηματισμό της χώρας μας στον δρόμο για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας έναντι της COVID-19, βάζουν φρένο στον προγραμματισμό καθώς ακόμη δεν είναι γνωστή η αντίδραση του κοινού που θα κληθεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αν και προβλέπεται, λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί να υπάρξουν επιφυλάξεις.

 Τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που στην περίπτωση του συγκεκριμένου εμβολίου θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τα δεδομένα και να προχωρήσει εφόσον χρειαστεί σε συγκεκριμένες συστάσεις πριν από την έναρξη των εμβολιασμών με αυτό.  

 Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτός από τα εμβόλια της Johnson & Johnson είναι επιβεβαιωμένο ότι η Ελλάδα θα παραλάβει από την Pfizer περίπου 1.500.000 δόσεις του εμβολίου τον Μάιο και περίπου 1.800.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η AstraZeneca έχει δεσμευθεί να παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου. Σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς κινούνται οι παραδόσεις του εμβολίου της Moderna, η οποία προς το παρόν έχει αναφέρει ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις έως τις αρχές Μαΐου.

 Οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson ξεκινούν στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ενώ 33.600 δόσεις του εμβολίου παραδίδονται στην χώρα μας, σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου.

Παρόλα αυτά, σήμερα οι ΗΠΑ συστήνουν αναστολή εμβολιασμών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για να ερευνηθούν τα έξι περιστατικά θρομβώσεων και ο μειωμένος αριθμός αιμοπεταλίων, που παρουσίασαν γυναίκες, λίγες μέρες αφότου είχαν εμβολιαστεί.

 Σε κοινή ανακοίνωση της αναπληρώτρια διευθύντριας του CDC, Αν Σούσατ και του διευθυντή του κέντρου βιολογικής αξιολόγησης και έρευνας του FDA Πέτερ Μαρκς, αναφέρεται ότι «έως να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συστήνουμε την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου για περισσότερη πρόληψη».