Ζήτημα είναι αν θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό για το Πάσχα και αν θα μπορέσουμε να πάμε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Με αρνητικό self-test και με την σχετική βεβαίωση ανά χείρας, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τον δρόμο για Πάσχα στο χωριό. Η τελική απόφαση για το άνοιγμα ή όχι στις μετακινήσεις αναμένεται λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Από την άλλη, οι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας.

Διαβουλεύσεις για Ανάσταση στις εκκλησίες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ιερά Σύνοδο και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας, ζητά να αυξηθούν οι πιστοί στους ναούς.

Συγκεκριμένα προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται αλλαγή του μέγιστου ορίου πιστών στους ναούς από 20 σε 100. Το αίτημα αυτό αφορά τους ναούς, ο οποίοι είναι μεγαλύτεροι των 1.500 τ.μ.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, πρόταση άλλωστε που έχει υποστηρίξει και μερίδα λοιμωξιολόγων. Παράλληλα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει οι κληρικοί και το προσωπικό των ναών να κάνουν τεστ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Ετοιμάζεται η εστίαση για 4 Μαΐου

Σε αναμονή βρίσκονται οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση που περιμένουν το πράσινο φως για να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους μετά από 6 μήνες.Η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της εστίασης την Τρίτη του Πάσχα στις 4 Μαΐου με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο: