Ανάχωμα στην λειτουργία των σχολείων, αλλά και στην χρήση ενός από τα βασικά όπλα κατά της πανδημίας, τα self test, βάζουν οι «αρνητές των self test» που εμφανίστηκαν μετά τους «αρνητές του κοροναϊού» και τους «αρνητές της μάσκας».

Ήδη σε σχολείο του Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Ρέθυμνο πραγματοποιήσαν κατάληψη -  η οποία έληξε λίγο πριν τις 10.00 το πρωί - εμποδίζοντας τους μαθητές να εισέλθουν στο σχολείο και προκαλώντας ένταση τόσο μεταξύ των μαθητών, αλλά και των γονέων και των καθηγητών. Μάλιστα, ήδη ξεκίνησαν να καταθέτουν μηνύσεις κατά των διευθυντών σχολείων, επειδή δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σχολείο και στην τάξη, σε μαθητές που δεν έχουν κάνει το self test, όπως ορίζει η οδηγία για το άνοιγμα των Λυκείων.


 Τι ισχυρίζεται η μητέρα του μαθητή που κατέθεσε μήνυση στον λυκειάρχη

Από χθες υπήρξε ένταση έξω από το 1ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου όταν πολίτες συγκεντρώθηκαν για να συμπαρασταθούν σε μητέρα που ζητούσε να επιτραπεί στον γιο της η είσοδος χωρίς να έχει μαζί του την προβλεπόμενη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self-test. Η μητέρα του παιδιού κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, σήμερα το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί, ενώ έξω από αυτό βρίσκονται και γονείς που είναι κατά των self test. Μαθητές μιλώντας στην κάμερα του MEGA δήλωσαν ότι είναι κατά της κατάληψης, ενώ μίλησε και η κ. Σοφία Ρωμαίου, η μητέρα από την οποία ξεκίνησε το θέμα

 «Έχω περάσει και εγώ κοροναϊό, με όλα τα συμπτώματα, δύσκολα. Είμαι μητέρα ενός παιδιού ανήλικου της Α Λυκείου, 15 ετών. Είναι καλός μαθητής και εδώ και τρεις ημέρες δεν μπορεί να μπει στην τάξη να κάνει μάθημα. Με βάση το νόμο του Συντάγματος Α 120 απαγορεύεται κάθε ιατρική πράξη στο παιδί χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα. Η ένστασή μου είναι ότι δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία των self-tests. Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να εμπεριέχουν που μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει στον οργανισμό αυτό το self-test. Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, έχω τελειώσει και νοσηλευτική. Έχω στην οικογένειά μου γιατρούς και γνωρίζω κάποια πράγματα από μέσα. Και εγώ τους γιατρούς εμπιστεύομαι. Υπάρχουν γιατροί που αντιδρούν. Υπάρχει νόμος που κατοχυρώνει το δικαίωμά μας. Δεν αρνούμαι να κάνει το παιδί μια σωστή μοριακή εξέταση σε ένα εργαστήριο. Εδώ όμως ζητάνε από το σχολείο self-test», είπε η κ. Ρωμαίου.

 «Υπάρχει διχογνωμία στους γιατρούς και οι γονείς τα ακούμε και ανησυχούμε. Δεν είμαι αρνήτρια, έχω περάσει κοροναϊό. Εμείς αγωνιζόμαστε για την υγεία των παιδιών μας. Εγώ δεν είμαι αρμόδια να πω αν στηρίζω ή όχι την κατάληψη. Εγώ μιλώ ως γονέας», συνέχισε η ίδια.

 «Έχω κάνει μήνυση προς τη διοίκηση του σχολείου και κατά παντός υπευθύνου για αυτή την ψυχολογική διαδικασία που βάζουν τα παιδιά μας, για τα ατομικά δικαιώματα της ελευθερίας του ατόμου. Βεβαίως συμβουλεύτηκα δικηγόρο. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να μπουν και να απομονωθούν σε δομές αν βγουν θετικά. Ακριβώς έτσι είναι. Τα παιδιά έχουν το σπίτι και το περιβάλλον τους», πρόσθεσε η κ. Ρωμαίου.


  Τα fake news και οι αρνητές των self test

 Αυτό που παρακινεί ωστόσο τους «αρνητές των self test» δεν είναι κάποια επιστημονική αμφισβήτηση που εκφράζεται επισήμως από τους επιστήμονες, αλλά προσωπικές απόψεις, που κυκλοφορούν ως fake news τα περισσότερα στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, εκτός από τα fake news που αφορούν τα self test και «πληροφορούν» τους πολίτες τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά τους αν τα κάνουν, κυκλοφορεί και μία έτοιμη μηνυτήρια αναφορά, την οποία γονείς προτρέπονται να συμπληρώσουν για να στραφούν εναντίον εκπαιδευτικών που απλά εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες οδηγίες.

 Ειδικότερα, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μία ψευδής είδηση, η οποία αναφέρει ότι «τη δεύτερη φορά που κάποιο παιδί βγαίνει θετικό σε self test το “αρπάζουν” και το βάζουν σε δομές covid». Αυτή η θεωρία συνωμοσίας κάνει τον γύρο του διαδικτύου από άτομα που προτρέπουν τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να υποβληθούν σε self test.

 Ακόμη, "δίνουν λύσεις" για την περίπτωση που κάποιος διευθυντής σχολείου απαγορεύσει την είσοδο στα παιδιά τους – κάτι το οποίο θεωρούν αντισυνταγματικό-, παραθέτοντας μία έτοιμη μηνυτήρια αναφορά την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να στραφούν εναντίον εκπαιδευτικών, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων, το άρθρο 120 του συντάγματος, ευελπιστώντας να παρέμβει εισαγγελέας. Στόχος είναι να πείσουν “όλους τους γονείς” να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να “ταράξουν” το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να σταματήσει η “παρανομία”, όπως χαρακτηριστικά λένε.

 Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε δομές “συγκέντρωσης” για κρούσματα κοροναϊού, παροτρύνοντας τους γονείς “να ξυπνήσουν” και να “μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε σε δομές κοροναϊού”.