Σχολεια3
Ελλάδα

Σχολεία: Επιπλέον 9.700 κρούσματα έδειξαν τα self test - Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης

Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος - Πώς θα καλυφθούν τα κενά

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης και μεταξύ άλλων τοποθέτηθηκε επί του αριθμού των σημερινών κρουσμάτων στα σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν φτάσει τις 9.700 κατόπιν ελέγχων self test.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από πλευράς υπουργείου Παιδείας δεύτερος μαζικός οριζόντιος έλεγχος έγινε σήμερα για προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Έως το πρωί υπήρχαν 9.688 θετικά self test. Θα ακολουθήσει και 3ο τεστ την Πέμπτη για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή. Εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Χθες επέστρεψαν στα θρανία και τις σχολικές αίθουσες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχοντας λάβει ενισχυμένα μέτρα προστασίας για να ελεγχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επιθετική πορεία της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού. Πλέον το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά.

Έτσι λοιπόν, παρά τις αρρυθμίες που σημειωθήκαν σε αρκετά σχολεία ανά την επικράτεια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπεραμύνονται της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων ενώ καθιστούν σαφές πως υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν από τους εκπαιδευτικούς που θα νοσήσουν με κοροναϊό.

Κάλυψη των κενών

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στα σχολεία αναμένεται να υπάρξουν κενά στους εκπαιδευτικούς – τα οποία μάλιστα εμφανίστηκαν από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας – και για αυτόν τον λόγο θα γίνουν αναδιατάξεις και αναδιαμορφώσεις στο πρόγραμμα αλλά και προσλήψεις για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε καραντίνα λόγω νόσησης. Ήδη χθες, Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκαν 850 προσλήψεις.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε τηλεκπαίδευση 50 τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν θετικοί στο self test είναι 2.500 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα κενά είναι πολύ περισσότερα καθώς αρκετοί είναι και αυτοί που νοσούν.

Ξεπέρασαν τις 15.000 τα κρούσματα

Τα νούμερα ήταν έως και τρομακτικά αναφορικά με τα κρούσματα που σημειωθήκαν κατά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Τα απαραίτητα self test έφεραν πάνω από 15.000 κρούσματα με το… καλημέρα σε μαθητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς.

Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων και διασπορά στην κοινότητα, άλλοι ωστόσο τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλύτερη ανίχνευση.

Καταλήψεις και στάση εργασίας

Εν τω μεταξύ, με καταλήψεις, αποχές αλλά και στάσεις εργασίας ξεκίνησε η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων μέσα στο 2022. Η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε δίωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλοντας το άνοιγμα των σχολείων δίχως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Σε κατάληψη και αποχές, για τον ίδιο λόγο, προχώρησαν μερικά σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Τι γίνεται αν βρεθεί κρούσμα στην τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες.

Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα σε περίπτωση κρούσματος. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Πιθανή η αναθεώρηση των μέτρων

Την ίδια ώρα κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και ειδικοί θα παρακολουθούν καθημερινά την πορεία της διασποράς του κοροναϊού στη σχολική κοινότητα και δεν αποκλείεται – εάν χρειαστεί – να αναθεωρηθούν κάποια μέτρα για τα σχολεία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, προχώρησαν χθες σε δηλώσεις η αναπληρώτρια υπουργού Παιδείας κ. Μίνας Γκάγκα, όσο και από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Ζέττας Μακρή.

Η μεν πρώτη, ανάφερε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα» ενώ η δεύτερη τόνισε ότι «αν δούμε ότι λόγω της Όμικρον χρειαστεί να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50+1, θα αλλάξει».

Όπως είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».