Στις παραλίες γύρω από τον Άλιμο ενδέχεται να οδηγηθούν οι έρευνες των αστυνομικών που αναζητούν στοιχεία για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, σε μια προσπάθειά τους να εντοπίσουν το σκούτερ τύπου Μπέβερλι που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές του συμβολαίου θανάτου το μεσημέρι της μοιραίας Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί φαίνονται βέβαιοι πως το συγκεκριμένο μηχανάκι έχει κλαπεί πρόσφατα και δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι δολοφόνοι του καταξιωμένου αστυνομικού ρεπόρτερ να το ξεφορτώθηκαν πετώντας το στη θάλασσα προκειμένου να εξαφανιστεί και κάθε ίχνος DNA. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να χρησιμοποιηθεί και υποθαλάσσιος ανιχνευτής μετάλλων που θα βοηθήσει στις έρευνες βυθού σε όλο το μήκος των παραλιών που βρίσκονται στο δρομολόγιο διαφυγής των αδίστακτων δολοφόνων. Η διαδρομή έχει χαρτογραφηθεί χάρη και στη βοήθεια των δεκάδων βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, με κάποια από αυτά να αποτυπώνουν με ακρίβεια όχι μόνο τους δρόμους από τους οποίους διέφυγαν οι κακοποιοί, αλλά και το σωματότυπό τους.

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής μελετούν λεπτό προς λεπτό τα πάνω από εκατό βίντεο που έχουν ήδη συλλέξει τόσο από την περιοχή που δολοφονήθηκε με δέκα σφαίρες ο Γιώργος Καραϊβάζ, αλλά και από το δρομολόγιο που είχε ακολουθήσει τόσο ο ίδιος κατά την επιστροφή του από το τηλεοπτικό στούντιο της Κηφισιάς όσο και οι δολοφόνοι προς και από τον Άλιμο. Ένα από αυτά είναι από την οδό Μεγίστης, σχεδόν τρία οικοδομικά τετράγωνα από τον τόπο της δολοφονίας, με την καταγραφή να έχει γίνει 3-4 λεπτά μετά τη δολοφονία και συγκεκριμένα στις 14:31 το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Απριλίου 2021. Στο βίντεο φαίνεται το Μπέβερλι να κινείται με κατεύθυνση τη Λεωφ. Ποσειδώνος και πιθανότατα στρίβει δεξιά προς Πειραιά, ενώ από τη σωματομετρική προσομοίωση εκτιμούν ότι ο άνθρωπος που άδειασε το γεμιστήρα του επάνω στον Γιώργο Καραϊβάζ είναι περίπου 1,80 και ο οδηγός 1,75.

Επιπλέον, στην υπηρεσία των αστυνομικών βρίσκεται και το λογισμικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Intelligence 2 (i2), Νοημοσύνη 2. Είναι το σύστημα ανάλυσης δεδομένων που είχαν προμηθευτεί οι διωκτικές Αρχές στο πλαίσιο εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη», το οποίο έχει αναβαθμιστεί. Αυτό το σύστημα τροφοδοτείται με πληροφορίες, στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις, ονόματα, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων και κυρίως αριθμούς κινητών τηλεφώνων που προκύπτουν από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Το σύστημα «κοκκινίζει» στην περίπτωση που συνδέονται τα δεδομένα.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι έλαβαν εντολή να εκπροσωπήσουν την οικογένεια του αδικοχαμένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ως πολιτική αγωγή προς υποστήριξη της κατηγορίας, εξέδωσαν οι δικηγόροι Απόστολος Λύτρας και Παναγιώτης Κάσσης. Στην ανακοίνωση τονίζουν ότι η οικογένεια απευθύνει παράκληση «να μην ακούγονται και γράφονται “σενάρια” για το τι έχει συμβεί».

«Ας αφήσουμε το ΥΔΕΖΙ (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας) και τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν τις απαραίτητες έρευνες για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του. Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι δολοφονία της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας και είναι χρέος μας να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΟΝΤΙΜΕ»