Υπεγράφη σήμερα διμερής αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα.

Τη συμφωνία αυτή με την οποία επιλύεται για την επόμενη 20ετία το θέματα της πτητικής εκπαιδεύσεως των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας, προκεχωρημένου και επιχειρησιακού σταδίου, υπόγραψαν, μετά από εξουσιοδότηση από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο ο Γενικός Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θεόδωρος Λάγιος και o Διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ (SIBAT), Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο Ακόλουθος Αμύνης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Σμήναρχος Γιόσι Πίντο, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Elbit Systems” Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς επικεφαλής ισραηλινής αντιπροσωπίας.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία 20ετούς διάρκειας και συνολικού κόστους περί το 1,3 δισεκατ.ευρώ, παρέχει πλήρες εκπαιδευτικό «πακέτο», με εκπαίδευση στο έδαφος, εξομοιωτές πτήσεως και 10 σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-341 της ιταλικής Leopardo, ίδια με αυτά που έχουν αγοράσει και χρησιμοποιούν οι Αεροπορικές Δυνάμεις του Ισραήλ για την εκπαίδευση των δικών τους πιλότων, ενώ θα αναβαθμιστούν και τα μισά από τον στόλο των 45 ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A Texan II της ΠΑ.

Η υπογραφείσα συμφωνία δίνει λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της ΠΑ με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ, συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.