Προβληματισμό στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει τα υπαίθρια πάρτι με εκατοντάδες άτομα που διοργανώνονται τα Σαββατοκύριακα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Οι εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού στα «κορονοπάρτι» έχουν μάλιστα δημιουργήσει και δεύτερες σκέψεις για την κλειστή εστίαση, την ώρα μάλιστα που το Πάσχα πλησιάζει.

Η δουλειά της ΔΙΑΣ δεν είναι να επιβάλλει πρόστιμα

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η παρουσία της Αστυνομίας είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, «διακριτική» ή δεν υφίσταται και καθόλου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., Στράτος Μαυροειδάκος, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ότι «η αποστολή της ομάδας ΔΙΑΣ δεν είναι να βρίσκεται στις πλατείες και να επιβάλλει πρόστιμα στους πολίτες».

«Είναι η μάχη για την εγκληματικότητα» συνέχισε. «Και ούτε έχουμε εκπαιδευτεί, για να επιβάλλουμε πρόστιμα για τη σωστή χρήση της μάσκας».

«Χθες» υπογράμμισε, «όπου υπήρχε πλατεία, βρίσκονταν χιλιάδες νέοι. Αυτό που είδαμε στον Άγιο Γεώργιο στην Κυψέλη με DJ, με ηχητικά, με βεγγαλικά, 1.500 άτομα… Πού να πάει η αστυνομία, που υπάρχει και αλκοόλ εκεί; Δηλαδή, πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να συνεννοηθούν. Βλέπουμε χιλιάδες νέους, οι οποίοι με το που δουν αστυνομικό, να είστε σίγουροι ότι θα μας επιτεθούν».

«Δεν σας κρύβω» επισήμανε, «ότι σε πολλές πλατείες υπάρχει μέσα και μικρός πυρήνας αντιεξουσιαστών, έτοιμος, όπου κι αν γίνει κάποια ένταση, να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι σίγουρο αυτό. Είναι πολύ λεπτή η θέση μας».

Να συμφωνήσουν κάπου οι λοιμωξιολόγοι μεταξύ τους και η κυβέρνηση

Και κατέληξε: «Εμείς θέλουμε επιτέλους να συμφωνήσουν κάπου οι λοιμωξιολόγοι μεταξύ τους και η κυβέρνηση, αφού είναι όλοι έξω, ή να είμαστε σαν το κανονικό lockdown, που ήταν όλα κλειστά… τώρα αυτή η μεσαία λύση, ναι μεν είμαστε έξω, αλλά εκεί συνωστιζόμαστε… Υπάρχει κόσμος που κάθεται μέσα, υπάρχουν επιχειρηματίες, χιλιάδες λουκέτα στην εστίαση, που κάτι πρέπει να γίνει. Αν συνεχιστεί αυτό, κάθε Σαββατοκύριακο θα αυξάνεται».

Τώρα ξεκίνησε νέο παιχνίδι. Πού θα είναι σήμερα η ΕΛΑΣ; Να βρούμε άλλη πλατεία.

«Τώρα ξεκίνησε νέο παιχνίδι. Πού θα είναι σήμερα η ΕΛΑΣ; Να βρούμε άλλη πλατεία. Σε ποιον κάνουν κακό αυτοί οι άνθρωποι; Στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη; Στους ήρωες γιατρούς και υγειονομικούς; Στις οικογένειές τους, με δεδομένο ότι αν υπάρξουν κρούσματα και διασπορά ανεξέλεγκτη;» σχολίασε από την πλευρά του, επίσης στον ΘΕΜΑ 104,6, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Και προσέθεσε: «Θα ξεκινήσουμε από Δευτέρα σιγά-σιγά και όλο πιο εντατικά, κυρίως με συστάσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε το τρίπτυχο έλεγχοι – ευαισθητοποίηση και ενημέρωση και να δώσουμε σταδιακά δικλείδες εκτόνωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, με μέτρο, σεβασμό στις θυσίες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν π.χ. ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, θέλει και μία ισορροπία από τον επιχειρηματία».