Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για το ενδεχόμενο να επιτραπεί το «Πάσχα στο χωριό», με την άρση των περιορισμών την Μεγάλη Εβδομάδα, που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, αν και σε δηλώσεις τους παραδέχονται ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί εκείνες τις ημέρες και αφού μελετηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σήμερα στην τηλεόραση του OPEN, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας. «Θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας», είπε εμφανιζόμενος αντίθετος με το ενδεχόμενο της εξόδου των εορτών. Ο ίδιος σημείωσε ότι το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλα ανοίγματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού.

«Η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην περίπτωση που ο κόσμος φύγει για τα χωριά του το Πάσχα. «Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών», δήλωσε, ενώ μίλησε για τάση αποκλιμάκωσης στα κρούσματα, με την εκτίμηση πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά. «Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1.600 κρούσματα από τα 2.800», εξήγησε.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μαζική έξοδο το Πάσχα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα για να προσθέσει για τις μετακινήσεις το Πάσχα, ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις. Ωστόσο, χτύπησε «καμπανάκι» λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αν και δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.