Σεισμό πολλών ρίχτερ προκάλεσε η αποκάλυψη-φωτιά του αυτόπτη μάρτυρα της Ερέτριας, σύμφωνα με την οποία ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ήδη τραυματισμένος όταν έπεσε στη θάλασσα, αφού επαγγελματίας ψαράς τον είχε χτυπήσει με κοντάρι δυο τρεις φορές στο κεφάλι.

Την ίδια στιγμή, η μαρτυρία του προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς φαίνεται πως στην περιοχή επικρατεί «ομερτά», μάρτυρες τρομοκρατούνται με απειλές, ενώ οι τοπικές Αρχές δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σε όσους γνωρίζουν τι συνέβη τη μοιραία ημέρα που ο παλαίμαχος πολιτικός έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπόθεση έχει ήδη εμπλακεί το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε χθες στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και σήμερα θα δώσει νέα κατάθεση στη ΓΑΔΑ.

Ο μάρτυρας, μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις υποψίες της οικογένειας για δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το πρόσφατο ιατροδικαστικό πόρισμα που ήθελε τον Σήφη Βαλυράκη να έχει χτυπηθεί και με κάποιο άλλο όργανο εκτός από την προπέλα του σκάφους του.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση από την καθηγήτρια της Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρά Σπηλιοπούλου, εκτός από τα τραύματα στο κεφάλι που είχαν προκληθεί από προπέλα σκάφους, υπάρχουν επιπλέον δεκαπέντε κακώσεις από άλλα όργανα. Κακώσεις στο χέρι, στο φρύδι που θα μπορούσε να είναι θλων όργανο, ίσως καμάκι, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Σύμφωνα με το πόρισμα, ένα αιμάτωμα που είχε στο κεφάλι ο Σήφης Βαλυράκης θα μπορούσε να έχει προκληθεί από άκαμπτη επιφάνεια, κάποιο κουπί ή από την καρίνα ενός άλλου σκάφους.

Ο αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε, πάντως, ότι αναγνώρισε τους δράστες της δολοφονικής ενέργειας, ενώ είπε την Παρασκευή ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει στις Αρχές, όχι όμως και στο Λιμενικό της περιοχής.

Ο μάρτυρας, κρατώντας την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, οπότε εντοπίστηκε νεκρός ο 77χρονος πολιτικός, εκείνος βρισκόταν στο Νησί των Ονείρων και σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το σκάφος του πρώην υπουργού. Έχοντας πλήρη ορατότητα του σημείου, είδε ένα επαγγελματικό αλιευτικό να πλησιάζει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη.

«Ο Βαλυράκης πήγαινε εκείνη την ώρα για ψάρεμα, ενώ το αλιευτικό επέστρεφε. Φοβούμενοι ότι όπως κι άλλοι “πειρατές”ψαροντουφεκάδες θα έκαναν ζημιές στα δίχτυα τους, λογομαχήσανε. Έγινε έντονος διάλογος μεταξύ τους: “Σήκω και φύγε κω**γερε”, του φώναζαν. Τότε απαγορευόταν να ψαρεύουν οι ερασιτέχνες. Έφεραν δύο στροφές γύρω από το σκάφος του με υψηλή ταχύτητα προκαλώντας μεγάλο κυματισμό. Αλλά δεν έπεσε τότε στη θάλασσα. Ο ένας από τους δύο τον χτύπησε με κοντάρι. Μπορεί να ήταν γάντζος, όχι αυτός που πιάνουμε το ψάρι, ο άλλος, που πιάνουμε το καλαδούρι. Με αυτό του κατάφερε δύο με τρία χτυπήματα. Με δύναμη. Αμέσως μετά βάλανε μπρος και φύγανε», ανέφερε σοκαρισμένος ο μάρτυρας.

«Είχαν χτυπήσει στο παρελθόν κι έναν άλλο ψαρά με ξύλινο τελάρο στο κεφάλι γιατί είχε βάλει παραγάδια», πρόσθεσε. Αποκάλυψε ακόμα πως το φούρναρη, που είναι επίσης μάρτυρας της επίθεσης, απείλησαν ότι θα τον καταστρέψουν οικονομικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αλιευτικό με τους δράστες δεν είχε μηχάνημα στίγματος, αλλά από το λιμάνι γνώριζαν τι ώρα μπήκε μέσα και τι ώρα βγήκε. Οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος του Λιμενικού.O Μανώλης Φωτάκης, δικηγόρος της οικογένειας ΣήφηΒαλυράκη, από το στούντιο της εκπομπής είπε:

«Είναι συγκλονιστική η κατάθεση του μάρτυρα. Η νομική ομάδα μας θα διασφαλίσει την ασφάλειά του. Με τη μαρτυρία του επιβεβαιώθηκαν τα όσα ισχυριζόμαστε από την πρώτη στιγμή, ότι ο θάνατος του Σήφη δεν ήταν ατύχημα όπως έλεγαν, αλλά δολοφονία».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή, ο κουνιάδος του άτυχου πρώην υπουργού, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, τόνισε:
«Είναι σοκαριστική αυτή η μαρτυρία και μπράβο στον άνθρωπο που βρήκε το θάρρος να αποκαλύψει την αλήθεια. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις στην Ερέτρια, γιατί οι Αρχές εκεί ήθελαν να υποβαθμίσουν την υπόθεση».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time