Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, Μέλος της Επιτροπής. Δεκάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε πλατείες, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Έντονος ο προβληματισμός για τα πάρτι

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως – κάνοντας προβλέψεις και με βάση την θετικότητα που υπάρχει στη χώρα – «Γνωρίζουμε πως βάσει της θετικότητας που έχουμε από τα σελφ τεστ, βάσει των άλλων επιδημιολλογικών δεδομένων πως μπορούμε να υπολογίσουμε έναν στους χίλιους να είναι θετικός. Αυτό βέβαια με επιφύλαξη γιατί υπάρχουν διαφορές στις ηλικίες, υπάρχουν διάφορες τοπικές, όσον αφορά την επιδημιολογία. Εάν όμως καταλήξουμε κάπου στον 1 στους 1.000 και έχουμε μια πλατεία με 3 χιλιάδες άτομα θα έχουμε τρία άτομα που είναι θετικά. Διότι γνωρίζουμε τον δείκτη θετικότητας ότι είναι 1 προς 2 ή 1 προς 3, ανάλογα και με τη μετάλλαξη δηλαδή ένα άτομο που θα έρθει πολύ κοντά σε ένα άλλο άτομο, χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρήσει την απόσταση θα μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε άλλα τρία άτομα. Αν σκεφτούμε πάρα πολλά άτομα σε ένα χώρο, αν είναι δίπλα δίπλα, χωρίς μάσκα, και αναπνέει ο ένας πάνω στον άλλον, βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να γίνει μία διασπορά σε πολλά άτομα.».

«Γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερη μετάδοση του ιού, αλλά εξωτερικούς χώρους με λίγο συνωστισμό, όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους ο ένας δίπλα στον άλλον υπάρχει κίνδυνος αρκετά μεγάλος για τη μετάδοση του ιού. Κάτι άλλο γι αυτές σε αυτές τις μεγάλες συγκεντρώσεις υπάρχει ένα φαινόμενο το σούπερ σπρέντερ. Ο υπερ μεταδοτικός δεν γνωρίζουμε ποσοστό 80% της μετάδοσης γίνεται από 20% από τα άτομα. Δηλαδή κάποια άτομα έχουν μεγάλο ειδικό φορτίο είπε μετά τη δουλειά άμα τύχει κάποιο τέτοιο συγκεκριμένο άτομο θετικό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη μετάδοση.», πρόσθεσε.

«Εάν μπορούσαμε να είμαστε μόνο σε εξωτερικούς χώρους, να τηρούνται οι κανόνες αποστάσης, οι κανόνες ασφαλείας θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Απλώς όταν βλέπουμε τα νούμερα τους διασωληνωμένος και τους θανάτους, έχουμε λίγο χάσει την ευαισθησία στους θανάτους, κάθε μέρα λέμε 60 με 70 άτομα πεθαίνουν αλλά αυτά είναι αρκετά άτομα κάθε μέρα που χάνουν τη ζωή τους.

Αυτό νομίζω αυτό είναι το εμπόδιο που έχουμε και για να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση ή μάλλον να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουμε ή για το Πάσχα είναι να μην μπορούμε να πάμε στα χωριά μας».

«Η αλλαγή ώρας της ανάστασης είναι μια απόφαση μεταξύ της κυβέρνησης και της εκκλησίας», ξεκαθάρισε ο κ. Ζαούτης, ενώ αναφορικά στο «πάσχα στο χωριό», σημείωσε ότι: «Αν φύγουμε από περιοχές που είναι κόκκινες και πάμε σε περιοχές που είναι «παρθένες, πράσινες¬» δεν υπάρχουν κρούσματα μπορεί να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα.»

Δείτε το σχετικό βίντεο: