Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχίστηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων η δίκη για το διπλό φονικό στα Ανώγεια με θύματα τον 63χρονο Λευτέρη Καλομοίρη και τον 33χρονο Γιώργο Ξυλούρη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο γιος του λυράρη της Κρήτης, Μανώλης Καλομοίρης, ο οποίος κατηγορείται ότι στη διάρκεια καβγά σκότωσε τον Ξυλούρη, ο οποίος προηγουμένως είχε σκοτώσει τον πατέρα του. Εντός της δικαστικής αίθουσας έχει επιτραπεί να βρίσκονται μόνο τρεις γυναίκες συγγενείς από κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο κατηγορούμενος κατέθετε για περισσότερες από δύο ώρες, εξιστορώντας τα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της 2ας Μαΐου 2020. Την ίδια ώρα, έξω από τα δικαστήρια η μητέρα του 33χρονου Γιώργου Ξυλούρη μοιρολογούσε για το γιο της. «Γιώργη μου, Γιώργη μου, θα έρθω κοντά σου» έλεγε ραγίζοντας καρδιές.

Ο Μανώλης Καλομοίρης στο δικαστήριο έκανε λόγο για «ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν, δεν θα έπρεπε καν να σας κοιτάνε στα μάτια και να λένε ψέματα. Αναφέρομαι σε εκείνους που δεν επέτρεψαν στη σορό του πατέρα μου να μπει για τελευταία φορά στο σπίτι μας, αναφέρομαι σε εκείνους που είτε έσπασαν τον τάφο του πατέρα μου είτε σε εκείνους που φώναζαν τη μάνα μου “φόνισσα” να κοιτάξουν στον καθρέφτη και εκεί θα δουν τον πραγματικό φονιά και αυτός που εκτέλεσε τον πατέρα μου ήταν θύμα του ίδιου του σπιτιού και της νοσηρότητας των Ανωγείων».

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν εκείνη την ημέρα, είπε μεταξύ άλλων πως «ο Ξυλούρης φεύγοντας προς στο σπίτι του απειλούσε, εγώ έφυγα για να πάω σπίτι μας, ο πατέρας μου με ρώτησε τι έγινε, δεν ήξερα πού ήταν ο Ξυλούρης, ήμουν κυριευμένος από αίσθημα φόβου, μπήκα σπίτι μου, πήρα το πιστόλι και βγήκα έξω, ήμουν τρομαγμένος, ακούω φωνές έντονες “Παναγία μου, τον Λευτέρη, βοήθεια”, συνειδητοποιώ ότι ο πατέρας μου δεν είναι δίπλα μου, δεν θυμάμαι αν πήγα πετώντας ή περπατώντας, αλλά με το που φτάνω εκεί η τελευταία εικόνα που θυμάμαι είναι ο σκοτωμένος μου πατέρας στο δρόμο πεσμένος με ανοιχτά τα χέρια, τον Ξυλούρη, αν τον πυροβόλησα μία ή επτά φορές δεν θυμάμαι, εγώ τον σκότωσα, αλλά δεν θυμάμαι πόσες φορές τον πυροβόλησα και πού».

Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου αναφορικά με το αν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι, τι θα ήταν, ο κατηγορούμενος απάντησε «αν γυρνούσα το χρόνο πίσω αυτό που θα έκανα, και δεν έκανα, ήταν να πάρω τον πατέρα μου και τη μητέρα μου να φύγουμε από τη νοσηρότητα των Ανωγείων». Κατά τη διάρκεια της απολογίας του Μανώλη Καλομοίρη, οι λυγμοί από τις αδελφές του που βρίσκονταν εκεί αντηχούσαν σε όλη την αίθουσα.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με την πρόταση του εισαγγελέα και τις αγορεύσεις συνηγόρων και ίσως και την απόφαση του δικαστηρίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time