Ο 30χρονος κτηνοτρόφος Γιώργος Ξυλούρης αρχικά γρονθοκόπησε και χτύπησε με το όπλο που κρατούσε στο πρόσωπο τον 63χρονο δημιουργό μαντινάδων Λευτέρη Καλομοίρη. Ακολούθησε πάλη σώμα με σώμα, στη διάρκεια της οποίας πυροβόλησε στο στήθος τον άτυχο 63χρονο, που είχε διαμπερές τραύμα στο σώμα.

Σε κατάσταση απόλυτου σοκ, ο δράστης γονάτισε μπροστά στον 63χρονο που ξεψυχούσε εκείνη την ώρα και στη συνέχεια δέχθηκε επτά σφαίρες χωρίς να ανταποδώσει οποιονδήποτε πυροβολισμό από το όπλο που είχε ήδη φέρει ο 29χρονος γιος του θύματος, Μανώλης Καλομοίρης, από το σπίτι του. Συνολικά ρίχθηκαν οκτώ σφαίρες των 9 mm από δύο διαφορετικά όπλα. Σύμφωνα με τις Αρχές, τις επτά σφαίρες έριξε επιβεβαιωμένα το όπλο του 29χρονου, που προφυλακίσθηκε, και την άλλη φέρεται να έχει ρίξει ο 30χρονος κτηνοτρόφος.

Η οικογένεια Ξυλούρη παρέδωσε ένα όπλο που φαίνεται να είναι αυτό του φονικού. Το συγκεκριμένο όπλο τυπικά δεν φαίνεται να έχει οπλίσει δεν έχει μπει η επόμενη σφαίρα στη θαλάμη, γιατί πιθανόν κουνήθηκε ο γεμιστήρας του στη διάρκεια της πάλης του 30χρονου και του 63χρονου, που έχασαν τη ζωή τους. Εκείνο που έχει εξεταστεί και δεν φαίνεται να ισχύει είναι το ενδεχόμενο ο 30χρονος να έριξε αυτήν τη σφαίρα από το όπλο του εκφοβιστικά στον αέρα και ο 63χρονος να έχασε τη ζωή του από μία από τις επτά σφαίρες που έριξε ο γιος του. Όμως, όλα θα επιβεβαιωθούν από την ιατροδικαστική εξέταση και από τη βαλλιστική έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έπειτα από 1015 ημέρες. Σε αυτό το συμπέρασμα πλέον καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το διπλό φονικό πριν από μία εβδομάδα στα Ανώγεια, με την Αστυνομία να φοβάται την έναρξη μιας νέας βεντέτας υπολογίζεται ότι έχουν υπάρξει περίπου 4050 στην Κρήτη τις τελευταίες δεκαετίες από τη διάθεση εκδίκησης μελών των δύο οικογενειών.

Πάντως, προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει διάθεση υποχώρησης και «κατευνασμού» και από τις δύο πλευρές, με την οικογένεια του κτηνοτρόφου να υποστηρίζει ότι ο 30χρονος «δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 63χρονο» και ότι όλα οφείλονται «σε ατύχημα και στην “κακιά στιγμή”». Από την άλλη, η πλευρά του 63χρονου μιλά για μια απρόκλητη επίθεση του 30χρονου, που αρχικά αποκάλεσε «προδότες και γκεσταπίτες» την οικογένεια και αργότερα έφερε όπλο για να σπείρει τον θάνατο.
Εκείνο, όμως, που ακόμη παραμένει εντελώς αδιευκρίνιστο είναι ποιος ήταν ο λόγος αυτού του φονικού, αφού οι αναφορές ότι υπήρχαν παλαιότερες κτηματικές διαφορές ή ότι μάλωσαν για μια θέση παρκινγκ δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

ΟΙ ΒΕΝΤΕΤΕΣ

Οι μεγαλύτερες βεντέτες που έχουν απασχολήσει την Κρήτη ήταν αυτές των οικογενειών Σαρτζετάκη Πενταράκη το 1910 στα Χανιά, για ζήτημα τιμής, που μετρά 119 νεκρούς κι έληξε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Πεντάρης ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρ. Σαρτζετάκη.

Ακολούθησε η βεντέτα των οικογενειών Φραγκιαδάκη Βεϊσάκη στη Βορίζα Ψηλορείτη το 1955, όπου μέσα σε δύο ώρες σκοτώθηκαν έξι άτομα και 14 έμειναν ανάπηροι. Το 1987 υπήρξε η μάχη των οικογενειών Κουκουλά Μποτανάκη στον Κίσσαμο Χανίων, με απολογισμό τρεις νεκρούς. Ακόμα, υπήρξαν διαμάχες μεταξύ δύο οικογενειών Στριλιγκά το 1987, στον Μυλοπόταμο, με τέσσερις νεκρούς. Το 1988 στο Ρέθυμνο ο Γιάννης Παπαδόσηφος σκότωσε τον δολοφόνο του γιου του στο Εφετείο Πειραιά. Ακολούθησε το φονικό το 1994 ανάμεσα στις οικογένειες Δικωνυμάκη Μουζουράκη στο Πάτημα Αποκορώνου, με συνολικά 6 νεκρούς. Στο συγκεκριμένο υπήρξε παραβίαση των κανόνων της κρητικής βεντέτας, που απαγορεύουν το θύμα της αιματοχυσίας να είναι γυναίκα. Τον Μάιο του 1994 βρέθηκε στραγγαλισμένη η Φωτούλα Μουζουράκη. Οι Μιχάλης Δικωνυμάκης και Νίκος Πολάκης, δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος, εντοπίστηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια, όμως άρχισε κύκλος ανταποδοτικών επιθέσεων. Επίσης, εντυπωσιακό είναι ότι από τις έρευνες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκύψει ότι στην Κρήτη κυρίως σε ορεινές περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου, έχει «βάση» μια ομάδα 1020 ενόπλων που αναλαμβάνουν δολοφονικές επιθέσεις, έναντι αμοιβής, στο πλαίσιο διενέξεων άσχετων οικογενειών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συγκεκριμένοι ένοπλοι προσεγγίζουν τα μέλη των οικογενειών, τους δηλώνουν ότι πρέπει να τηρούν τις κρητικές «παραδόσεις», να μη διστάζουν και να προχωρούν σε εκδικητικές ενέργειες. Μάλιστα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι σχετίζονται με οκτώ ανεξιχνίαστες από το 2002 «ενέδρες θανάτου» στην Κρήτη. Οι δολοφονίες αυτές διαπράχθηκαν στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου και στην Αθήνα. Λειτουργούσαν ως κοινή εκτελεστική ομάδα σε διάφορες κρητικές βεντέτες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 09 Μαΐου