Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr στα μέσα και τέλη Μαΐου η τουριστική κίνηση αναμένεται να βασιστεί κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, που ως γνωστόν, σε επίπεδο εσόδων παίζει πολύ μικρό έως και μηδαμινό ρόλο. Και πάλι, οι προσδοκίες είναι χαμηλές διότι η απόφαση της παράτασης του σχολικού έτους καθυστερεί την κινητικότητα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος ανέφερε σε ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Τουρισμού «Τουρισμός. Θεωρία και Πράξη – 2nd University Business Conference» πως με βάση τα νεότερα δεδομένα διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολιασμών η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 που εύχονταν οι Έλληνες επιχειρηματίες, φαίνεται να αποτελεί πλέον έναν φιλόδοξο στόχο. «Οι προσδοκίες και φυσικά τα πλάνα μας για τα έσοδα του 2021, θα πρέπει να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και είναι αυτονόητο πως θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εξέλιξη του 2021 ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για μια χρονιά υβριδική, έντονης αβεβαιότητας, χαμηλών προσδοκιών και μεγάλων απαιτήσεων. «Εικόνα καθαρή, θα έχουμε στα τέλη του Ιουλίου. Και εκεί θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά και ακρίβεια», υπογράμμισε, εφιστώντας την προσοχή από εδώ και πέρα στους κανόνες εισόδου και εξόδου των επισκεπτών.

Παράλληλα, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και grand resorts προετοιμάζονται για την κρίσιμη επανεκκίνηση με τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό να προέρχονται από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ακολουθούν το Ισραήλ, τα Βαλκανικά κράτη, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα όσον αφορά την επανέναρξη των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που αποτελούν δυνατούς πελάτες του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση, και ασφαλώς από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Νάξο αναφέρει ακυρώσεις από Βρετανούς τουρίστες που σκόπευαν να επισκεφτούν την Ελλάδα περί τα τέλη Μαΐου. Σε κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά τους Βρετανούς τουρίστες είναι και οι ιδιοκτήτες υπερπολυτελούς μονάδας στην Σκιάθο – μια περιοχή που ακόμη επιδημιολογικά είναι στο κόκκινο. Αντιθέτως, εκπρόσωπος μεγάλου resort στη Μεσσηνία δηλώνει πως, αυτή τη στιγμή, έχει στη λίστα των κρατήσεων Βρετανούς πελάτες.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου με παραρτήματα σε Κρήτη, Κέρκυρα και Σούνιο δηλώνει πως αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις προέρχονται από Έλληνες και ελάχιστες από το Ισραήλ.

Βασικά ζητούμενα στην παρούσα φάση είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Επιπλέον, οι tour operators κάνουν λόγο για μεγάλη πρόθεση των τουριστών να ταξιδέψουν στη χώρα μας αλλά και για μια δυνατή προβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά που την καθιστά δυνατό παίκτη στον ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης παραμένει αισιόδοξος μένοντας στις αρχικές του ανακοινώσεις για το άνοιγμα του Τουρισμού στα μέσα Μαΐου. «Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της και υποδέχεται τουρίστες από το εξωτερικό. Προσδοκούμε ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2020, από την άποψη των αφίξεων και των εσόδων για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους», δήλωσε σχετικά, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του υπουργείου Τουρισμού στην 1η διαπεριφερειακή Ημερίδα του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό. «Πρωταρχική μας επιδίωξη και βασική μέριμνα είναι η υγειονομική ασφάλεια όλων. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα η τουριστική δραστηριότητα θα επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και, όπως πάντα, ιδανικός προορισμός. Το μέγεθος και η σοβαρότητα της πρόκλησης δεν έχουν προηγούμενο για τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό», διαβεβαίωσε.